Opieka naprzemienna
Witam,
Jestem rozwodnikiem i z byłą żoną mamy 2 synów. Rozwodziliśmy się w 2014 roku. W orzeczeniu sądu o rozwodzie sąd przyznał prawa rodzicielskie obojgu rodzicom (bez ograniczeń) oraz koszty utrzymania dziecka obydwojgu rodzicom. Miejsce zamieszkania dzieci określił przy matce. Dodatkowo zostało spisane i potwierdzone przed sądem Porozumienie Rodzicielskie, które ustala zasady opieki nad dziećmi. Ustala ono wizyty chłopców u mnie 2 razy w tygodniu, pobyty u mnie na weekendy (co drugi) oraz odpowiednio połowę czasu związanego ze świętami, feriami, przerwami w nauce, wakacjami.
W czercu 2016 złożyłem wniosem o przyznanie świadczenia rodzinnego na młodszego syna lecz dostałem decyzję odmowną. W uzasadnieniu napisano że podstawą odmowy jest fakt, iż sąd orzekł o miejscu zamieszkania każdorazowo przy matce. W ustawie jest jednak informacja o opiece naprzemiennej. Czy Porozumienie Rodzicielskie nie jest w takim przypadku dowodem na ustalenie takiej opieki. W praktyce dzieci są wychowywane przez obojga rodziców a ich stałe miejsce zamieszkania nie ma w tej kwestii żadnego znaczenia. Czy odwłanie od tej decyzji ma szansę być uznane?
Pozdrawiam,
Piotr.
Porozumienie rodzicielskie, nawet sądowe,a opieka naprzemienna to dwa rózne tematy.Przepisy opieki naprzemiennej zostały zmienione w drugiej połowie 2015 roku wiec w Pana przypadku pewnie nie mają zastosowania
co do ustawy ogólnie ma Pan rację
Zgodnie z art. 5 ust. 2 ustawy, j gdy dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, jest pod opieką naprzemienną obydwojga rodziców rozwiedzionych, żyjących w separacji lub żyjących w rozłączeniu, kwotę świadczenia wychowawczego przysługującą za niepełny miesiąc ustala się, dzieląc kwotę tego świadczenia przez liczbę wszystkich dni kalendarzowych w tym miesiącu, a otrzymaną kwotę mnoży się przez liczbę dni kalendarzowych, za które to świadczenie przysługuje
Jednak do ustawy są rozorządzenia które zawierają stanowisko ministerstwa, które w tej sprawie brzmi , że
“nie stanowi opieki naprzemiennej sytuacja, gdy dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, stale zamieszkuje z jednym z rodziców, a drugi rodzic ma jedynie ustalone w określonym wymiarze i okresie kontakty z dzieckiem.“
Odwoływać się zawsze można,lecz obawiam się że w tej sytuacji na niewiele to się zda
Dziekuję za informację.
Chetniedowiem sie z jakiego rozporzadzenia pochodzi Pani cytat bo ja takowego nie odnalazlam w rozporzadzeniu wykonawczym do ustawy o pomocy panstwa..