Przedłużanie wydania decyzji. Brak jasności w obliczeniu dochodu.

Witam, W maju złożyłam wniosek o 500 + na pierwsze dziecko w lipcu donosiłam dokumenty dochodowe za 2014 r był tam dochód utracony oraz strata z działalności gospodarczej otworzonej w listopadzie 2014. W sierpniu byłam wypisać oświadczenia dochodowe oraz donieść wypowiedzenia z umów o pracę. Pytałam co z dochodem za 2015 uzyskałam odpowiedz ze ich nie interesuje. Wczoraj otrzymałam telefon, że już jest październik i decyzja nadal nie jest podjęta i chcą dochody za 2015 inaczej dają decyzję odnowna. We wrześniu 2015 r podjelam prace i na umowie mam 2500 netto dochód z działalności za cały 2015 rok wyniósł 10120 zł. Urzędniczka poinformowała mnie ze ich już to nie interesuje ze będzie brała tylko październik 2015 do wydania decyzji. Moje pytanie brzmi czy przysługuje mi świadczenie wychowawcze na pierwszy okres czyli od kwietnia i czy maja prawo tak przedłużać wydanie decyzji i czy maja prawo brać mój dochód tylko z października 2015. ?

Praktykant Dodał pytanie w 20 października 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)
    1. tak
    2. tak
    3. tak o ile działalność została zamknięta, jak nadal jest to wlicza się też do dochodu
    Ekspert Odpowiedział w 20 października 2016.
    Dodaj komentarz

Czyli żeby wydać decyzję na pierwszy okres czyli od kwietnia będą brać dochód za październik 2015 ? Czy za 2014 rok ?

Praktykant Odpowiedział w 20 października 2016.
    Dodaj komentarz

Pisze Pani,że utraciła pracę zatem dochód z 2014 to dochód utracony. Podjęła Pani zatrudnienie od września 2015 zatem uzysk dochodu, o ile Pani nadal pracuje. Co do działalności jeżeli nadal jest prowadzona to dochód z 2014r., jeżeli nie ma działalności to dochód utracony.

Ekspert Odpowiedział w 20 października 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania