Nadal nie otrzymuje świadczenia chodź staram się na drugie dziecko
Pomóżcie mi. Składając wniosek na drugie dziecko podałam że ojciec dziecka prowadzi działalność w Niemczech, a ja w Polsce mieszkam z dziećmi jestem zarejestrowana jako bezrobotna i w pl otrzymuje tylko świadczenie 1000 zł przez rok od narodzin dziecka. Ostatnio dzwoniąc do ministerstwa czy już wiadomo coś na temat mojego wniosku ( składałem go w czerwcu a jest październik) kobieta powiedziała mi że jeszcze nie rozpatruje mojego wniosku że przed moim wnioskiem jest jeszcze około 50. Ale zajrzala do niego i w skrócie mówiąc powiedziała że ja w Polsce nie mam odprowadzane składki społecznej z tytułu pracy i że mam się dowiedzieć czy mój partner ma odprowadzane ta składkę w Niemczech powiedziała że jeżeli on nie będzie miał tego odprowadzane to świadczenie otrzymam w Polsce a jeżeli odprowadza to pierwszeństwo do wypłacenia świadczenia będa miały Niemcy . A więc dowiedziałam się że partner mój nie ma odprowadzanej owej składki i zadzwonilam jeszcze raz z tą informacją, kobieta teraz mi powiedziała że tak czy tak pierwszeństwo do wypłaty świadczenia będą miały Niemcy. Ile jeszcze będę czekac na rozpatrzenie wniosku? Pewnie w tym roku jeszcze nie otrzymam decyzji bo zanim dojdzie do mojego wniosku to pewnie z miesiąc minie zanim skontaktuja się z Niemcami to napewno też miesiąc potrwa…. Moje pytanie o co chodzi z tą składka dlaczego tak bardzo obowiązek wypłaty świadczenia chcą zwalić na Niemcy i jeżeli Niemcy będą zobowiązani do wypłacenia świadczenia czy otrzymam zwrot też tak jak w Polsce powinnam od kwietnia dostać. Czy od złożenia wniosku tam dopiero dostanę? Czy ktoś jest / był w takiej sytuacji?