500+

Witam serdecznie.

Bardzo proszę o informację.

Od 1-pażdziernika 2016 nie dostaję alimentów z funduszu gdyż przekroczyłam dochód o 20złotych.Czy teraz mogę się starać o 500 + na pierwsze dziecko? Czy muszę czekać cały rok żeby złożyć wniosek? Na chwilę obecną dochód mojej rodziny na osobę to 746 złotych.

Konsultant Dodał pytanie w 24 października 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 8 Odpowiedź(i)

Niestety nie jest to utrata dochodu, i jesli zarobki z 2014 nie kwalifikują Pani do programu, utrata alimentów z funduszu niczego nie zmienia.

Profesor Odpowiedział w 24 października 2016.
    Dodaj komentarz

W 2014 roku dochody mi nie przekraczają,ale w 2015 już tak .Czy w związku z tym nadal mogę się starać o 500+ na pierwsze dziecko? Czy będą sprawdzane dochody za 2015 , bo w tym momencie dziecko zostaje bez pieniędzy?

Dziękuję za odpowiedz.

Konsultant Odpowiedział w 24 października 2016.
    Dodaj komentarz

Zmieniła Pani pracodawcę? Z tego co Pani pisze w 2014 nie przekracza a w 2015 przekracza… Proszę opisać swoją sytuację zawodową….

Ekspert Odpowiedział w 25 października 2016.
    Dodaj komentarz

Witam .

Nie zmieniłam pracy,ale w 2015 roku miałam dodatkowe obowiązki za które przez 3  miesiąca (od listopada do grudnia)otrzymywałam premię uznaniową w kwocie 500 zł. A od stycznia 2016 do września po 300 zł.

Konsultant Odpowiedział w 25 października 2016.
    Dodaj komentarz

Jeśli od początku 2014 do dnia dzisiejszego nie zmienila Pani pracy to będą brane tylko dochody uzyskane w tamtym czasie.

Profesor Odpowiedział w 25 października 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję bardzo za odpowiedz.

Dzwoniłam dzisiaj do MOPS w moim mieście i tam Pani poinformowała mnie ,że mogę się starać o świadczenia 500+ w przyszłym roku o ile nasz rząd nie zmieni decyzji w sprawie okresu za który będą brane dochody tzn.jeżeli będą brane za 2016 a nie 2015.Nie składałam dokumentów wcześniej,ponieważ miałam informację,że jest brany pod uwagę rok 2014,ale będzie sprawdzane czy w  2015nic się nie zmieniło.

Z tego co Pani pisze mam duże szanse na to by otrzymać te pieniądze?

Dodaj komentarz

Chciałabym  zapytać jeszcze czy jeżeli  składałam w sierpniu dokumenty do funduszu alimentacyjnego,to czy teraz chcąc złożyć o 500+ muszę od nowa składać jeżeli oni wszystko mają i wystarczy może złożyć tylko wniosek?

Dodaj komentarz

Jeśli pracuje Pani w tej samej firmie od początku 2014, na tej samej umowie i jeśli zarobki z 2014+ alimenty nie przekroczą 800zl na osobę w rodzinie, to tak, otrzyma Pani świadczenie.

Musi Pani złożyć wszystko od nowa, to są 2 różne wnioski.

Profesor Odpowiedział w 25 października 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania