fundusz alimentacyjny wliczany do dochodu?

jeśli pobieram świadczenie z funduszu alimentacyjnego 500zł miesięcznie i przez to mój dochód przekracza 800zł/os/mies. to jeśli skończy się okres wypłacania tego świadczenia 31września to mogę złożyć wniosek o zasiłek 500+ a dopiero później o alimenty?bo 500+ nie wlicza się do dochodu a alimenty już tak?

Praktykant Dodał pytanie w 8 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Alimenty się wlicza. Nawet jak pani tak kabinie to i tak obliczany jest za każdym razem. Bo to będzie zgłoszenie ze znów będą alimenty.

Konsultant Odpowiedział w 8 marca 2016.
    Dodaj komentarz

To tak nie działa. To ze świadczenie nie jest wliczone do dochodu nie świadczy o tym,że Pani zmieniając kolejność je otrzyma. Przy ustalaniu świadczenia wychowawczego,brany jest pod uwagę dochód ,więc z automatu Pani po otrzymaniu spowrotem świadczenia alimentacyjnego,utraci świadczenie wychowawcze.
    Proszę mieć na uwadze ,że przy ustaleniu świadczenia na ten rok będą brane dochody za rok 2014

Specjalista Odpowiedział w 9 marca 2016.
    Dodaj komentarz

jest czarno na białym napisane, że 500+ nie wlicza się do dochodu przy ubieganiu o inne świadczenia.Jeśli państwo mnie oszukało, że 500 na każde dziecko to dlaczego ja nie mogę oszukać? wniosek o 500+ złożę 1 października(w tedy 500zł z alimentów jest dochodem utraconym bo nie mam przyznanych na następny okres zasiłkowy)a o alimenty mam czas złożyć do 31 października więc już decyzja o 500+ będzie i nie mogą zabrać,a tym bardziej nie dać alimentów.

500+ NIE WLICZA SIĘ DO DOCHODÓW PRZY UBIEGANIU O INNE ŚWIADCZENIA – Z FUNDUSZU ALIMENTACYJNEGO TAKŻE

Praktykant Odpowiedział w 11 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Oczywiście może pani tak zrobić, na własną odpowiedzialność. We wniosku jest wyraźnie napisane:

“W przypadku zmian mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego, w szczególności zaistnienia okoliczności wymienionych w oświadczeniu, uzyskania dochodu lub wystąpienia innych okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego, w tym związanych z koniecznością ustalenia ponownego ustalenia prawa do tego świadczenia na podst. art. 7 ust. 1-4 ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci, OSOBA UBIEGAJĄCA SIĘ JEST OBOWIĄZANA NIEZWŁOCZNIE POWIADOMIĆ O TYCH ZAMIANACH PODMIOT REALIZUJĄCY ŚWIADCZENIE WYCHOWAWCZE.

Niepoinformowanie organu właściwego (…) o zmianach, o których mowa powyżej, może skutkować powstaniem nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego, a w konsekwencji – konieczną jego ZWROTU WRAZ Z ODSETKAMI USTAWOWYMI ZA OPÓŹNIENIE.”

Ekspert Odpowiedział w 11 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania