Umowa o świadczenie uslug nauczycielskich, jednorazowy dochód

Pobrałam 500 + za kilka miesięcy ponieważ mój dochód nie przekraczał ustalonej normy. Mam jednak umowę o świadczeniu usług nauczycielskich na podstawie której dostaje jednorazowy dochód dwa razy w roku. Powiedziano mi w Mopsie, że jednorazowy dochód nie jest brany pod uwagę,ale teraz mówią mi , że to nic nie znaczy ze jest to jednorazowy dochód bo dostaję wypłatę za klika miesięcy mojej pracy i dzieląc to na te  kilka miesięcy mój dochód zostaje przekroczony. I jest taki zapis w ustawie? Owszem wypłata jest udzielana za kilka miesięcy pracy, ale dochód jest jednorazowy. Może, ktoś się orientuje?

Praktykant Dodał pytanie w 3 listopada 2016 w kategorii USTAWA.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)
    Maja racje , taki dochód liczy sie poniewaz jak mowi ustawa
    ART.2
    pkt 20) uzyskaniu dochodu – oznacza to uzyskanie dochodu spowodowane:(…)
    c) uzyskaniem zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,
    pkt 21)zatrudnieniu lub innej pracy zarobkowej – oznacza to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego, umowy o pracę nakładczą oraz wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło(…)
    Termin wypłaty wynagrodzenia nie ma nic do rzeczy
    Ekspert Odpowiedział w 6 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję za odpowiedź. Jednak mam jeszcze jedno pytanie. w definicji jednorazowego dochodu jest również napisane, że “W przypadku dochodu wypłaconego „z dołu”, dolicza się go do dochodu za minione miesiące. Ośrodek pomocy społecznej nie ma jednak możliwości żądania zwrotu wypłaconych za ten sam okres zasiłków, gdyż kwoty doliczane wstecznie do dochodu nie stanowią nienależnie pobranego świadczenia.” Ja świadczenie 500+ pobierałam za kwiecień, maj, czerwiec, lipiec i wrzesień. Jednorazowy dochód uzyskałam w lipcu i jest on za pracę od lutego  do czerwca. Więc wychodzi na to, że pobrałam wynagrodzenie z dołu, więc nie mogą mi kazać oddania pieniędzy wstecz, przynajmniej nie za kwiecień, maj i czerwiec. Nie wiem jak to teraz wszystko zorganizować, żebym była jak najmniej stratna, a najgorsze jest to, że wszystko przez niedoinformowanego pracownika MOPS.

Praktykant Odpowiedział w 6 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Dokładnie jak Pani Pisze,za kwiecien ,maj i czerwiec nie ( wg ustawy na która sie Pani powołuje), ale za pozniejsze miesiace juz sie nie nalezało i jest do zwrotu.

Ekspert Odpowiedział w 7 listopada 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania