dochód utracony – POMOCY !!

Dowiedziałam się że w tym roku nie należy mi się Fundusz Alimentacyjny ponieważ przekroczyłam próg 725 zł (alimenty z FA pobierałam wcześniej przez 1,5 roku) po tej informacji chciałam złożyć wniosek o 500+ ale tam się dowiedziałam ze przekroczenie progu w FA nie kwalifikuje się do utraty dochodu, a jak dochód nie jest utracony to 500+ mi się nie należy bo przekraczam te 800 zł na pierwsze dziecko (mam jedno dziecko)

Czy to jest prawda ?? bo widziałam że Pani która mnie informowała sama nie była pewna tego co mówi, jedynie nie chciała robić sobie kłopotów i przyjmować mojego nie łatwego wniosku 500+ !!

Czy jest jakiś sposób na to aby jednak ta utratę dochodu mi uznali ?

pozdrawiam

Sylwia – samotna matka cudownego synka 🙂

Konsultant Dodał pytanie w 6 listopada 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 6 Odpowiedź(i)

Niestety, Pani w mopsie miała racje. W tej sytuacji to nie jest dochód utracony.

Profesor Odpowiedział w 6 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

cos okropnego !!! nie rozumiem  jak chciałam składać wniosek o 500+ (na początku roku jak program ruszał) za rok 2014 gdzie nie miałam jeszcze FA to dowiedziałam sie nie nie moge bo dostaje FA czyli jest to dochód uzyskany, a czemu nie działa to w druga stronę ??

a drugie pytanie czy ZAWSZE do 500+ liczą sie alimenty i fundusz alimentacyjny ? czy może są jakieś wyjątki ?

Konsultant Odpowiedział w 6 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Zawsze się liczą.

Profesor Odpowiedział w 6 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Dochód z FA to nie dochód utracony, w 2014 r. były pobierane a to,że teraz nie ma nic nie zmienia. To dochód nieopodatkowany, więc utraty nie ma.

Ekspert Odpowiedział w 7 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

ja FA pobierałam dopiero od kwietnia 2015 roku, czy za 2014 rok mi 500+ plus się należy ?

Konsultant Odpowiedział w 7 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

To nie jest tak ze nalezy sie za rok 2014.

500 plus jest przyznawane od kwietnia 2016 roku. i Nalezec sie moze tylko od tego miesiaca.

Ustawodawca piszac ustawe podał jako punkt odniesienia dochody za rok 2014, z uwzgledniem zmian w tych dochodach.

I wg ustawodawcy uzyskanie pieniedzy z FA jest dochodem, natomiast jak to Pani pisze “utrata” swiadczenia alimentacyjnego nie jest utrata dochodu w danym okresie zasiłkowym

To ze Pani nie pobiera juz FA, bedzie brane pod uwage, ale w nastepnym okresie zasiłkowym tj od wrzesnia 2017 ( beda brane wtedy pod uwagę dochody za cały rok 2016)

Ekspert Odpowiedział w 8 listopada 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania