Ponowne złożenie wniosku o 500+ na 1. dziecko

Witam serdecznie,

mam pytanie jako świeżo upieczony ojciec. W październiku złożyłem wniosek o 500+ na 1. dziecko i zostało nam ono przyznane na jeden miesiąc. Do wniosków złożonych do końca października gminna brała pod uwagę dochód za 2014 rok oraz zaświadczenie matki dziecka z ZUS za październik dotyczące macierzyńskiego. Pech chciał, że małżonka zadeklarowała, że przez 6 miesięcy chce brać 100% macierzyńskiego,  a przez kolejne 6 miesięcy 60%. Okazuje się jednak, że gdyby zadeklarowała 80% macierzyńskiego na cały rok to nie przekroczylibyśmy dochodu i 500+ by się nam należało. Przeliczyłem, że gdybym wniosek złożył w listopadzie, gdzie brany jest dochód za 2015 rok, a w zusie małżonka zmieniła deklarację, że weźmie 80% macierzyńskiego przez cały rok to załapalibyśmy się na 500+. W jednym z pytań na Waszym forum ktoś napisał, że można złożyć dwukrotnie wniosek w jednym roku. Poprzedniego wniosku nie mogę już wycofać bo decyzja zapadła. Czy więc mogę złożyć ponownie wniosek w Listopadzie? Czy w każdym gopsie/mopsie jest tak, że do pewnego miesiąca biorą dochód za jeden rok, a już w kolejnym za następny? Czy każde gmina ma swoje warunki przyznania 500+?

dodam jedynie, że jestem wielkim przeciwnikiem wszelkich pomocy socjalnych bo to prowokuje ludzi do nieróbstwa… tak samo jednak jestem przeciwnikiem podatku dochodowego więc po prostu chcę odzyskać choć część swoich pieniędzy;)

Praktykant Dodał pytanie w 7 listopada 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 7 Odpowiedź(i)

W listopadzie byłby brany pod uwage ten sam dochód co w pazdzierniku. Jesli chodzi o 500 plus to pierwszy okres zasiłkowy koczy sie we wrzesniu 2017 roku.

Co oznacza ze wszystkie wnioski składane do tego czasu sa sprawdzane pod katem dochodów za rok 2014 z uwzglednieniem utraty/uzyskania dochodu

Ekspert Odpowiedział w 8 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Stąd też moje pytanie czy każdy urząd ma swoje warunki przyznania 500+? Pani w gopsie twierdzi, że składając wniosek w listopadzie będzie brany pod uwagę dochód z 2015 roku. Poprzedni wniosek złożyłem pod koniec października i tam brany pod uwagę był dochód z 2014 roku.

Można w takim razie złożyć wniosek ponownie w listopadzie?

Praktykant Odpowiedział w 8 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Każdy mops ma te same warunki przyznawania świadczenia. To z kiedy będą brane dochody zależy od historii zatrudnienia. Jesli wasza sytuacja jest niezmienna od 2014 to będą brane dochody za tamten okres. Niezależnie czy złoży Pan wniosek teraz, za miesiąc czy w styczniu. Bieżący Okres rozrachunkowy trwa do września 2017.

Profesor Odpowiedział w 9 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję za odp.

Ponawiam jednak pytanie: Czy można złożyć w jednym roku lub okresie rozliczeniowym drugi wniosek jeśli 1. został odrzucony? Na jaki artykuł/paragraf mogę się powołać?

Praktykant Odpowiedział w 9 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Jesli wniosek został odrzucony a sytuacja finansowa jest ta sama, składanie ponownie wniosków w niczym nie pomoże. I tak zostaną odrzucone. Przejście na macierzyński nie jest taka zmiana, ktora by skutkowała inna odpowiedzią. Nowy okres rozrachunkowy zacznie sie od października 2017, wtedy bedą brane pod uwagę dochody za 2016.

Dodaj komentarz

Tak, jak opisałem w 1. wpisie: małżonka zmienia deklarację w ZUS na przyszły miesiąc, że chce otrzymywać nie 100% macierzyńskiego a jedynie 80% i to teoretycznie pozwoliloby nam zmieścić się w progu 800zl na osobę. Mogę w takim razie złożyć wniosek ponownie w listopadzie bądź grudniu?

Praktykant Odpowiedział w 9 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Ale to nic nie zmienia. Jak pisaliśmy wyżej, przejście za zasiłek macierzyński czy to bedzie 100% , czy 80% czy nawet 60%. To nie jest utrata dochodu według ustawy. Nadal bedzie odmowa.

Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania