pomocy !!
Dowiedziałam się że w tym roku nie należy mi się Fundusz Alimentacyjny (przekroczenie progu), po tej informacji chciałam złożyć wniosek o 500+ ale tam się dowiedziałam ze przekroczenie progu w FA nie kwalifikuje się do utraty dochodu, a jak dochód nie jest utracony to 500+ mi się nie należy bo przekraczam te 800 zł na pierwsze dziecko (mam jedno dziecko) – to jest informacja od urzędnika.
Tylko dochód do 500+ jest brany za rok 2014, ja w tym roku nie pobierałam żadnych alimentów na dziecko, dopiero od kwietnia 2015 fundusz alimentacyjny zaczął mi je wypłacać, nie pobierałam też innych świadczeń. Czy w takim razie 500+ za rok 2014 należy się mojemu dziecku ??
Ponownie zadaje Pani prawie identyczne pytanie. Urzędnik prawidlowo wyliczyl ze świadczenie nie przysługuje.
ale jak się może nie należeć 500+ za rok 2014 jak wtedy dziecko nie dostawało FA ?? W 2014 jedynym dochodem jakim mieliśmy były moje zarobki z pracy i nie przekraczały 800 zł na osobe
Rokiem bazowym jest 2014 ale jeśli były zmiany dochodów, analizowana jest sytuacja w całym okresie rozrachunkowym czyli do września 2017.