świadczenia pielęgnacyjne i rodzinne a program 500 +
Mam wątpliwości związane z kryterium dochodowym. Otrzymuje alimenty od byłego męża na córkę w wysokości 900 zł, na mnie jako byłą żone 300 zł, – oczywiste jest dla mnie ze są wliczane do kryterium dochodu, jednakże mam następujące pytania:
- obecnie staram się o orzeczenie niepełnosprawności dla małoletniej córki i świadczeń pielęgnacyjnych kosztem utraty pracy na rehabilitacje wynoszących 1300zł miesięcznie – czy ta kwota jest również wliczana do kryterium dochodowego?
- Będąc w ciązy chcę się ubiegać również o zasiłek rodzinny wypłacany na narodzone dziecko do ukończenia pierwszego roku życia dziecka – czy ta kwota powiększa również kryterium dochodowe?
- Nie jestem we formalnym związku z ojcem 2 dziecka które urodzę na koniec roku – żyjemy osobno jednakże planuje uznać ojcostwo i nie będę go pozbawiać ani ograniczać praw rodzicielskich, czy dochód ojca również jest brany pod uwagę i czy jest on liczony jako dodatkowa osoba w rodzinie? Jeżeli tak to dopiero od momentu urodzenia się dziecka?
- Czy dobrze rozumiem ze jeżeli przekroczę kryterium dochodowe 1200 zł na osobę w rodzinie to +500 otrzymam tylko na drugie dziecko?
0 Odpowiedź(i)