dochody z tytułu działalności gospodarczej
Witam,
chciałam złożyć wniosek na 500+ na 1 dziecko, ale w MOPSie powiedziano mi, że brane są pod uwagę dochody od 2014 roku i niestety Nasza średnia dochodowa wyszła wyższa niż wymagana. Jednakże od 2014 r. Nasz status materialny się bardzo zmienił. Prowadzę działalność gospodarczą i jak to bywa jeden rok jest lepszy drugi gorszy i moje dochody w roku 2015 spadły o ponad połowę do tego w listopadzie 2015 zaszłam w ciążę i mój stan zdrowia nie pozwolił mi na pracę. Od stycznia przebywałam na L4 jak wiadomo świadczenia ZUS są wypłacane od wpłaconych składek wobec czego zostałam z dochodem 680 zł brutto. W lipcu urodziłam dziecko, aktualnie otrzymuję zasiłek w wysokości 1000 zł brutto. Mój partner również miał działalność gospodarczą, którą zamknął w 2014 roku, w 2015 roku pracował dorywczo, aktualnie nie pracuje, więc praktycznie nie mamy za co żyć, a świadczenie Nam się nie należy. Czy jest jakaś możliwość, aby w Naszym przypadku był brany pod uwagę do rozliczenia tylko rok 2015? Z uwagi na znaczne obniżenie przychodów? Z góry dziękuję za informację.
Jeżeli prowadzi Pani działalność nadal, to nie ma tu mowy o utracie dochodu. Jedynie mogłaby Pani działalność wyrejestrować.
w jaki sposob udokumentowac dochody z dzialanosci gospodarczej jezeli załozyło sie ją dopiero w tym roku (kwiecien 2016)?
Jako dochód uzyskany- jeżeli działalność założona w kwietniu, to zaświadczenie o wynagrodzeniu, za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, czyli za maj 2016.
A jak to jest ze na decyzji jest napisane ze utrata dochodu jest zawieszenie dzialalnosci gospodarczej na pierwszej stronie a urzad liczy dochod . Moj maz zawiesil dzialalnosc w lutym2015a tym samym utracil dochod mimo to zostal on policzony za 2014 ćo jeswt kompletna bzdura bo on tego dochodu nie ma stracil
Justa30- proszę uważnie przeczytać- utrata dochodu:- wyrejestrowaniem pozarolniczej działalności gospodarczej lub zawieszeniem jej wykonywania w rozumieniu art.14a ust.1d ustawy z dnia 2 lipca 2004r. o swobodzie działalności gospodarczej ( Dz.U. z 2015r. poz.584, z późn.zm.
art. 14a ust. 1d ustawy z dnia 2 lipca 2004r. o swobodzie działalności gospodarczej: Przedsiębiorca niezatrudniający pracowników prowadzący działalność gospodarczą przez okres co najmniej 6 miesięcy może zawiesić wykonywanie działalności gospodarczej na okres do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 5 roku życia, a w przypadku dziecka, które z powodu
stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności wymaga osobistej opieki osoby prowadzącej działalność gospodarczą, na okres do 6 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia.
Zatem urząd słusznie doliczył dochód z działalności.