Co w sytuacji gdy w 2014 roku działalność przyniosla dochód przekraczający 800zł na osobę a w 2015 roku i do dziś jest strata?

Zastanawiam się co w sytuacji gdy źródło utrzymania w 2014 roku w postaci działalności gospodarczej dobrze prosperowało i przyniosło dochód przewyższający 800zł na osobę natomiast rok 2015 zakończył się stratą czy Państwo będzie traktowało to jako utratę dochodu i czy wówczas 500zł na dziecko będzie przysługiwało??

Konsultant Dodał pytanie w 9 marca 2016 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 8 Odpowiedź(i)

Tak będzie przysługiwało a dochód z 2014 r.będzie uznany za utracony

Konsultant Odpowiedział w 10 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Nie, dochód nie zostanie uznany za utracony, ponieważ pani cały czas prowadzi tę działalność. Mógłby zostać uznany za utracony, tylko jeżeli działalność zostanie zawieszona.

Ekspert Odpowiedział w 11 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Proszę w takim razie o o informacje czy tak czy nie. Bo pierwotnie mam informacje że tak teraz że nie i już się pogubiłam. Niestety działalności nie mogę zawiesić gdyż już była zawieszona na dwa lata i limit wyczerpalam a zamknac jej całkowicie nie mogę gdyż muszę opłacać ZUS na który na szczęscie zarabiam na działalnosci. jesetm juz po jednej wymianie stawu biodrowego  praca po tym jest wystarczająco utrudniona a wiem ze w przyszłosci beda czekały mnie kolejne operacje i bez skladek na UZS napewno nie bede miała na nie szans. Czy jest zatem jakiś sposób aby  do wniosku o 500+ móc zaliczyć dochody za 2015 rok?

Konsultant Odpowiedział w 13 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Niestety nie. Przy ciągłości zatrudnienia/prowadzenia działalności, to że dochody się zmieniły – wzrosły lub zmalały – nie ma znaczenia. Gdyby pani chociaż na chwilę w 2014 lub 2015 miała przerwę w działalności to by zmieniło sytuację.  Jeżeli ma pani jeszcze jakiś wątpliwości, proszę się dowiedzieć u siebie w gminie we właściwym organie. Na konkretach trochę łatwiej jest zbadać daną sytuację.

Ekspert Odpowiedział w 14 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Niestety nie miałam zawieszonej działalności ale od 15 września 2014 do 1 kwietnia 2015 przebywałam na zasiłku chorobowym po operacji czy to się w jakiś sposób liczy do dochodu z działalności (tzn do tego by określić go jako utracony)?

Konsultant Odpowiedział w 14 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Obawiam się, że to nie ma wpływu na pani dochody. Ciągłość działalności pozostaje. Niestety takie jest prawo, dla mnie również w wielu kwestiach niezrozumiałe. Jednak myślę, że dobrze by było gdyby przedstawiła pani swoją sytuację bezpośrednio u siebie w gminie w odpowiednim organie. Być może wyniknie  jakaś przesłanka, o której ja nie wiem. Zawsze warto spróbować.

Ekspert Odpowiedział w 14 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuje bardzo

Konsultant Odpowiedział w 14 marca 2016.
    Dodaj komentarz

witam mam podobną sytuację, w 2014 roku w związku z ciążą przebywałam na zasiłku chorobowym w grudniu urodziłam synka i do początku grudnia 2015 roku przebywałam na rocznym zasiłku macierzyńskim w styczniu 2016r pracowałam ok miesiąc i rozchorowałam sie na 2 miesiące, od lutego 2016 roku wrociłam dopiero do prowadzenia działalności, dochody są mizerne ledwo starcza na oplacenie zusu, Panie w gminie powiedziały że 500+ na pierwsze dziecko mi się nie należy ponieważ dochody ze wzgl na zasiłki które otrzymywałam w 2014 roku przekraczają 800 zł na osobę a obecna sytuacja się nie liczy bo dział nadal prowadzę. Moje pytanie jest takie czy gdybym teraz zawiesiła działalnośc to świadczenie by mi przysługiwalo? też mam problemy ze zdrowiem więc moglabym ale na krotko zawiesić tylko czy to ma sens?

Praktykant Odpowiedział w 14 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania