500+ i ROPS
Witam. Wniosek o świadczenie został złożony w kwietniu. Mąż pracuje w Holandii ja pracuje w Polsce dzieci również są ze mną w Polsce. Do tej pory nie otrzymałam nawet decyzji. Czy sprawa nie powinna zostać rozstrzygnięta szybciej z uwagi na fakt iż ja pracuje w Polsce?? ( w Holandii nie pobieramy żadnych dodatków)
“W przypadku, gdy Polska jest państwem w pierwszej kolejności właściwym do ustalania uprawnień do świadczenia wychowawczego w Polsce wydawana jest decyzja. Informacja o rozstrzygnięciu przekazywana jest do właściwej instytucji zagranicznej”.
Kobieta z ROPS jest wyjątkowo niemiła, wręcz krzyczy do słuchawki. Zastanawiam się nad rozmowa z kierownictwem.
I bardzo dobrze.W sytuacji gdy Pani pracuje w Polsce dla Ropsu powinna byc to tylko formalnosc z wysłaniem zapytania do Holandii. Zalezy kiedy wysłali….. Kazdy z krajów EU ma inny czas na odpowiedz Zawsze uwazam ze nalezy interweniowac wyzej. ( sprawdziłam na sobie;) )Nie zaszkodzi..a pomoze:))))
Świetnie bardzo dziękuję za odpowiedź 😉
Szanowni Państwo będziemy czekać na 500 + jeszcze latami bo MPIPS nie dało wystarczających pieniędzy na rodziny gdy jeden z rodziców pracuje zagranica n.p. w Czechach czy Niemczech – ale się tym nie chwalą
to dotyczy co najmniej kilku województwa
1.Wojewoda nie przekazał marszałkowi pieniędzy na obsługę programu Rodzina 500 plus
Ta decyzja oznacza, że program 500 plus będzie realizowany kosztem innych świadczeń rodzinnych, a samorząd województwa nie dostanie na ten cel ani złotówki – mówi marszałek Jacek Krupa. – Uważam, że to skandaliczna i nieodpowiedzialna decyzja – zabieranie samorządom pieniędzy z jednego zadania, aby dofinansowywać drugie, ma się nijak do wcześniejszych zapowiedzi rządu. W praktyce będziemy musieli dopłacić do obu zadań i nagle znaleźć w budżecie sporą sumę pieniędzy – dodaje marszałek.
2.”Marszałek województwa śląskiego Wojciech Saługa zaapelował do polityków PiS o doprowadzenie do zapewnienia środków na obsługę części programu 500 plus. Jak podkreślono, obecnie pieniędzy – łącznie z pierwotnie przewidzianymi na cały 2017 r. – starczy najwyżej do połowy lutego.”Samorząd województwa obsługuje część programu 500 plus w zakresie zadania zleconego – koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego”