Należność świadczenia 500+
Witam, chciałam spytać żeby zbytnio się nie napalać czy mam szansę na świadczenie na pierwsze dziecko. Termin porodu mam na 7.12.16 więc syn napewno przyjdzie na świat w 2016 roku. W związku z tym brany będzie pod uwagę dochód mój i męża za 2014 rok? Dobrze rozumiem? Jeśli tak to kwalifikowalibyśmy się do programu. Kolejne pytanie co w sytuacji gdy w 2015 roku osiągnęliśmy razem dochód przekraczający 800 zł/netto na osobę w rodzinie? (mąż zarobił więcej).
Jezeli stosunek pracy u Pani i u meza trwa nieprzerwanie od 2014 roku ( nie było od tego roku zmiany pracy) to pod uwage beda brane dochody za rok 2014. Obecny okres zasiłkowy który rozpoczął sie 1.04.2016 r trwa do 30.09.2017 roku. I wszystkie wnioski dochodowe złozone w tym okresie beda obejmowały jako rok bazowy do wyliczen rok 2014 ( z uwzglednieniem utraty/uzyskania dochodu)
Podwyzka w pracy nie jest uzyskaniem dochodu,
Na kolejny okres zasiłkowy 2017/2018 beda brane pod uwage dochody za rok 2016
Rok 2015 jest brany pod uwagę tylko wtedy jeseli w tym roku nastopiło uzyskanie badz utrata dochodu
Za równo u mnie i u męża mieniały się miejsca zatrudnienia i średni dochód wykracza ponad 800 zł netto na osobę. Czyli jak zawsze się nie należy 🙂 Na kolejny okres zasiłkowy tj. 2017/2018 będzie można kiedy składać wnioski?
Nowy okres rozrachunkowy zaczyna się w październiku 2017.
Tak jak napisały wiolam i Katarzyna1985.
Dzien dobry chciała się dowiedzieć lecz nie wiem jak i gdzie pytać A mianowicie kiedy gminy w Łódzkim otrzymują środki na 500+. Chodzi mi czy to początek danego miesiąca czy koniec miesiąca,a może co tydzień środki z łodzi na poszczególne gminy są przelewane ??
Raczej takiej odpowiedzi tu Pan/Pani nie znajdzie. Ale czy istotne kiedy?? Swiadczenie za dany miesiac musi byc wypłacone do KONCA miesiaca. Co oznacza ze np swiadczenie za listopad moze byc wypłacone pomiędzy 1 a 30 listopada.