Dziecko z poprzedniego związku plus dziecko adoptowane
Dzień dobry.
Mój mąż ma synka z poprzedniego małżeństwa w wieku 6 lat, który mieszka z mamą na stałe a my zabieramy go do nas w dni wyznaczone przez Sąd, dodatkowo mąż ma pełną władzę rodzicielską i zasądzone alimenty. Ja mam córkę z poprzedniego malzebstwa, którą mąż przysposobił. Czy należy nam się 500 złotych na córkę? Jeśli tak to jakie dokumenty przygotować.
Chciałabym dodać że była żona męża ma tylko jedno dziecko.
Zgadza się ale my płacimy tyle samo na Utrzymanie dziecka co matka i mąż wg prawa ma dwójkę dzieci…
http://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/rodzina-500-plus/
wydaje mi się, iż Pani dostanie tylko wtedy kiedy dochód w Waszej rodzinie nie przekroczy 800 zł na osobę, w Waszej 3 osobowej rodzinie, nie można natomiast wpisywać do Waszego gospodarstwa domowego SYNA męża z I związku-ponieważ NIE MIESZKA z Wami
Moglibyście państwo zaliczyć syna męża do składu rodziny, gdyby była zasądzona opieka naprzemienna. Wtedy faktycznie pani mąż miałby drugie dziecko i mógłby się starać o 500 zł na wasze wspólne dziecko. W tej sytuacji jest to jednak niemożliwe, chyba że dochód nie przekroczy 800 zł netto na osobę, alimenty, które mąż płaci na dziecko możecie państwo odjąć od dochodów.