500+ na pierwsze dziecko od nowego roku
witam,
W kwietniu 2017 urodzi się moje pierwsze dziecko i stąd pytanie który dochód będzie brany pod uwagę z 2016 czy z 2015? W 2015 mielismy kiepska sytuacje finansowa, przysługiwałoby nam 500 zl, w 2016 niestety troche przekraczamy prog 800 zl na osobe. Jednak od nowego 2017 znowu bedzie kiepsko bo musze zawiesic firme i oplacalam najnizsze skladki na ZUS wiec zasilek rowniez bedzie maly. Czekam na odpowiedz
Do września 2017 rokiem bazowym jest 2014 z uwzględnieniem utraty i uzyskania dochodu w całym okresie rozrachunkowym. Prosze napisać od kiedy jest prowadzona działalność i czy ktoś z rodziny pracuje na etacie. Jesli tak to od kiedy.
Jeżeli chodzi o rok 2014, nie byliśmy w małżeństwie(jezeli to sie liczy). Natomiast mąż ma etat od 1 grudnia 2014, wcześniej miał staż w tym roku albo nie pracował, z kolei ja mam działalność od października 2015 wcześniej w 2014 miałam staż albo był czas że nie pracowałam. także właśnie rok 2014 mieliśmy nieciekawy.
Jeżeli mąż nie zmieniał pracy to będzie się liczył jego dochód za styczeń 2015 plus Pani dochód za listopad 2015. Zawieszenie działalności w styczniu tego nie zmieni bo nie jest to utrata dochodu według ustawy.
Tak jak napisała Katarzyna1985. Rokiem bazowym jest rok 2014 z uwzględnieniem utraty/uzyskania dochodu.