urlop bezpłatny
Dzień dobry,
chciałabym poprosić o pomoc. Nie umiem znaleźć źródła informacji. Mam dość kuriozalną sytuację:
od 1 września 2016 jestem zatrudniona w nowej firmie. Natomiast w poprzedniej firmie jestem na bezpłatnym urlopie do końca 2016 r. Jestem w trakcie wygasania umowy o pracę (ustawowy 3-miesięczny okres wypowiedzenia – mija 31 grudnia br.). Odebrano mi świadczenie 500 plus, twierdząc, że dopóki jestem na urlopie bezpłatnym w poprzedniej firmie jest ona moim drugim pracodawcą i teoretycznie mam dwukrotne dochody. Jedynym dokumentem, który mogą przyjąć w urzędzie jest świadectwo pracy, nie może być żadne zaświadczenie, że nie pobieram wynagrodzenia w tamej firmie. O świadczenie będę mogła ubiegać się ponownie dopiero po ustaniu stosunku pracy i przedłożeniu świadectwa pracy. Niestety, za miesiące, w których zostało wstrzymane świadczenie nie będę mogła uzyskać wyrównania.
Pozdrawiam
Agnieszka Czara
Swiadczenie zostało odebrane prawidłowo. Przejście na urlop bezpłatny nie jest utrata dochodu.
Niestety mają rację. Dopiero jak zakończy Pani pracę, będzie brany dochód tylko z nowej pracy. Także jeżeli ma Pan do końca grudnia starą umowę, to proszę w styczniu ponownie złożyć wniosek, może dochód nie będzie wówczas Pani przekraczał 800 zł.