PYTANIE O PRZEKROCZENIE PROGU 800ZL

Witam,

Pracuje na 3/4 etatu, dotychczas nie przekraczałam progu. Po nowym roku 2017 gdy najniższa krajowa wzrośnie będę przekraczała próg o 7 złot.Czy mam zgłaszać ten fakt przekroczenia do MOPR i kiedy ? Po wypłacie styczniowej czy kiedy ?

Dziękuje za odpowiedz.

Pozdrawiam

Anna

Konsultant Dodał pytanie w 24 listopada 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

Nie, nie trzeba tego zgłaszać.

Profesor Odpowiedział w 24 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

To nie jest uzyskanie dochodu, zatem nie trzeba tego zgłaszać.

Ekspert Odpowiedział w 25 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

a jeżeli osoba zacznie prace od grudnia 2016roku na 3/4 etatu i próg nie przekroczy na jedna osobę w rodzinie 800zł a  styczniu 2017 roku gdy najniższa krajowa wzrośnie ta osoba będzie przekraczać o kilka złotych to musi zgłosić ten fakt do MOPR ? Wypłatę styczniowa dostanie do 10 lutego i wtedy będzie wiedzieć ile przekroczy( wtedy przeliczy i podzieli na liczbę osób w rodzinie)i ten fakt musi zgłosić do MOPR od razu ?

dziekuje za odp

pozdrawiam

Konsultant Odpowiedział w 27 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

“Pani z infolinii ma rację. Podwyżki i premie nie mają wpływu na uzyskanie dochodu, także bez obaw na pewno nie będzie do zwrotu. Zgłaszać trzeba uzyskanie dochodu jak np. zmienia Pani pracodawcę. A jeżeli pracuje pani nadal u tego samego pracodawcy to nie musi Pani tej podwyżki/ premii zgłaszać.” Przytoczyłam odpowiedź do innego pytania

I moje drugie pytanie brzmi, bo tak rozumiem ,że podwyżki ani premii zgłaszać nie trzeba ale przecież próg na pierwsze dziecko przekroczy wtedy te 800zł(jeżeli przekroczy) i tego faktu nie trzeba zgłaszać? Zgłaszać trzeba zmianę pracodawcy ?

Konsultant Odpowiedział w 27 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Jeżeli osoba zacznie nowa prace od grudnia 2016, musi o tym poinformować mops i dostarczyć zaświadczenie o zarobkach za styczeń 2017. Jesli dochód bedzie przekroczony, swiadczenie zostanie zabrane.

zglasza sie zmianę pracy, podjecie nowej czy podpisanie innej umowy niz do tej pory (jesli otrzymało sie świadectwo pracy). Podwyżka na mocy aneksu do umowy czy premia nie sa dochodem uzyskanym i nie maja wpływu na swiadczenie w obecnym okresie rozrachunkowym. BEda miały wpływ w kolejnym.

Profesor Odpowiedział w 28 listopada 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania