Jaki okres będzie brany pod uwagę
Witam,
obecnie jestem w ciąży – lada dzień mogę urodzić. Mam już dwójkę dzieci, ponieważ dochody przekraczały 15zł/osobę pobieram świadczenie 500+ na drugie dziecko. Pytanie teoretyczne, czy jeśli moje trzecie dziecko urodzi się jeszcze w listopadzie powiedzmy 30.11 w godz. 23:00 to składając wniosek wiadomo w grudniu – na początku, to za listopad również będzie wyrównanie czy już tylko od grudnia?
Druga sprawa, przechodząc na zasiłek macierzyński mój dochód będzie niższy , zamierzam od razu iść na pełny rok (macierzyński+rodzicielski) 80% płatny. Czy składając wniosek mogę starać się również o świadczenie na pierwsze dziecko? Mąż ma zmienne dochody – tutaj rozumiem że brany będzie pod uwagę rok 2015?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
- będą przyznane od miesiąca złożenia wniosku, czyli w grudniu. Nawet gdyby urodziło się wcześniej i udało się złożyć jeszcze w listopadzie to nie będzie to kwota 500 zł, tylko za dni od kiedy dziecko już jest na świecie
- Zasiłek macierzyński w stosunku pracy nie jest utratą dochodu. Dochody męża- zależy jeżeli zmieniał po 2014r. to będzie brany dochód za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu.
- Skoro przekraczało 15 zł to pewnie będzie należało się na pierwsze dziecko (o ile nie było kolejnych zmian pracy od momentu składania poprzedniego wniosku)- teraz będzie Was 4 więc kryterium na rodzinę to 3200 zł.
Witam,
dziękuję za odpowiedź. Czyli rozumiem, iż nadal dochody za 2014r obowiązują zarówno dla mnie jak i dla męża (nikt z nas nie zmieniał pracy).
Dziękuję 🙂
Jeżeli nie było żadnych zmian, to tak dochód za 2014r. 🙂
Witam,
dziękuję za odpowiedź.
Proszę mi tylko napisać jakie dokumenty należy dostarczyć do MOPSu wraz z wnioskiem. Czy wystarczą pit11 moje i męża (zanim US wyda zaświadczenie o naszych dochodach) , akty urodzenia dzieci i co jeszcze?
Pit- 11 Pani i męża za 2014r., zaświadczenie z US nie jest potrzebne- Urząd sam wystąpi o dochody drogą elektroniczną, akty urodzenia też nie potrzebne, można zabrać ze sobą umowy o pracę bądź zaświadczenie od pracodawcy potwierdzające od kiedy zatrudnienie i dowód osobisty.
Z treści wynika, że rodzina jest już czteroosobowa, a będzie pięcioosobowa – czyli kryterium dochodowe będzie 4000zł.