Jak obliczyć dochód przy wielokrotnym uzyskaniu/utracie dochodu?

Witam,

moje sprawa jest dość skomplikowana (jak dla mnie) i równie pilna, bo właśnie dostałam decyzję wstrzymującą wypłatę świadczenia 500+ i zastanawiam się nad napisaniem odwołania do SKO.

Od 2014r. moja sytuacja dochodowa zmieniała się kilkakrotnie, stąd problem z wyliczeniem dochodu. Poniżej podaję kolejne okresy pracy aż do chwili obecnej.

wrzesień 2013 – czerwiec 2014 Firma A

luty 2015 – kwiecień 2015 Firma B

maj 2015 – listopad 2015 Firma C

marzec 2016 – czerwiec 2016 Firma D

lipiec 2016 – obecnie (umowa o prace na okres 3 lat) Firma E

Od kwietnia do października miałam przyznane i wypłacane 500zł, jednak z racji podjęcia zatrudnienia u nowego pracodawcy dochody mojej rodziny zostały zweryfikowane i ponownie przeliczone, co skutkowało wstrzymaniem świadczenia. Jako dochód mojej rodziny (2 osoby – ja i córka) wzięto pod uwagę wynagrodzenie z sierpnia 2016r. (czyli z miesiąca po miesiącu, w którym nastąpiło zatrudnienie) – 1739,22zł netto, czyli 869,61zł/os/ms. To oczywiście przekracza ustawowy próg dochodowy 800zł.

Czy dochód z tego jednego tylko miesiąca (sierpnia) faktycznie odzwierciedla sytuację finansową mojej rodziny? Urząd Miasta zakłada, że moja pensja w każdym miesiącu będzie stała i zawsze wyniesie 1739,22zł. Jednak już moja pensja z września pokazuje, że tak nie jest – 1590,59zł, czyli 795,29zł/os/ms.

Czy może w mojej sytuacji powinny mieć zastosowanie przepisy dotyczące uzyskania dochodu: “W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.”?

Bardzo proszę o odpowiedź czy wyliczenia Urzędu Miasta odnośnie mojej sytuacji są poprawne? Czy faktycznie do wyliczenia dochodu mojej rodziny uprawniającego do uzyskania pomocy z programu 500+ wystarczy wynagrodzenie za sierpień 2016r.? Proszę o poradę, co powinnam zrobić w zaistniałej sytuacji.

Pozdrawiam, Ewelina.

Praktykant Dodał pytanie w 28 listopada 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Jest prawidłowo, jeżeli zatrudnienie od lipca 2016 to wynagrodzenie za sierpień 206 netto brane jest pod uwagę. Może się Pani odwołać, ale wątpię żeby to miało sens.

Ekspert Odpowiedział w 28 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Pozostałe dochody są utracone.

Ekspert Odpowiedział w 28 listopada 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania