Różna wysokość wynagrodzenia
Witam serdecznie
Mam kilka pytań odnośnie programu.
Mam dwoje małych dzieci, jestem po rozwodzie, na dzieci otrzymuję alimenty ( po 600zł). Pracuję na etacie za najniższą krajową ( czyli coś ok 1300zł) plus dodatkowo pracuję na umowie zlecenie. Z tej umowy mam różnej wysokości wynagrodzenie ( zależy to od ilości wykonanej pracy itp).
Pierwsze pytanie:
Jak mam dokładnie wyliczyć wysokość mojego wynagrodzenia, jeżeli z umowy zlecenie jest ona w każdym miesiącu inna? Czy zrobić średnią za rok?
Drugie pytanie:
Moje drugie dziecko – czyli to na które przysługuje mi świadczenie 500+ jest niepełnosprawne – czy w związku z tym zmienia się wysokość tego świadczenia, czy zmienia się ono tylko w momencie gdy nie przekroczę określonego dochodu ( 800 /1200zł) ?
Trzecie pytanie:
Przeczytałam gdzieś we wcześniejszych odpowiedziach, że alimenty wliczają się do dochodu – tymczasem w czasie rozmów i licznych debat prowadzonych przez polityków słyszałam, że alimenty nie są wliczane do dochodu. Jak więc ostatecznie jest?
Pozdrawiam
mama Nina 😉
Na podstawie pit 11 proszę przeliczyć sobie dochód.
Jeśli dziecko jest niepełnosprawne ,kryterium do otrzymania świadczenia się zwiększa,natomiast sama wysokość świadczenia nie.
Kryterium jest podwyższone do 1200 na osobę.
Alimenty są brane pod uwagę przy ustaleniu dochodu w 500+
Dziękuję za odpowiedź.