Uwaga500+ absurd

Mam dwóch synów Mateusza 12,Dawida 14 lat.Złozyłem wniosek w uproszczonej procedurze na drugiego syna .Dostałem 500+ ale żona z jednym synem wyprowadziła się,więc MOPS zablokował i cofnoł decyzję o 500+,uzasadniając że syn który ze mną mieszka to teraz będzie mój pierwszy syn.Ja od roku płacę zabezpieczenie alimentów 700zł na starszego +600zł na młodszego.Mateusz mieszka ze mną już prawie rok a dalej  płacę na obu synów.Zona na syna który mieszka ze mną nie płaci ani złotówki.Więc zgodnie z tym co MOPS powiedział że mój drugi syn to teraz pierwszy syn i składam wniosek na pierwszego.Moje duże zdziwienie ze dochód będzie liczony Ja+Zona i dzielony przez trzy(starszy syn wogóle dla urzędników nie istnieje).Teraz tak żona ze mną nie mieszka!!!nie daje ani złotówki na syna Mateusza a bierze alimenty na obu,a ma być liczona do dochodu rodziny(wg MOPS to rodzina teraz Ja+Zona+Mateusz)starszy syn 14lat nieistnieje dla urzędnikow)Złozyłem pozew rozwodowy i trzy lata będzie to trwało,zona nie godzi się na szybki rozwód.Czy nie ma zadnych szans zeby młodszy syn otrzymał świadczenie?i czy mozna uniknąc zwrotu tego co wcześniej otrzymałem?mam bardzo niski dochód i potrzebna jest pomoc MOPS.Proszę o pomoc?wyjaśnienie spraw czy napewno nie da się nic zrobić?Nie mam już kasy na prawników,bardzo proszę o pomoc fachową.

Praktykant Dodał pytanie w 29 listopada 2016 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Formalnie, wg ustawy do czasu rozwodu tworza Państwo rodzine 4 osobowa

jeśli osoba wnioskująca o świadczenie wychowawcze pozostaje w związku małżeńskim, członkiem rodziny zawsze będzie jej małżonek. Fakt ustanowienia rozdzielności majątkowej przez małżonków lub ich faktyczna separacja, nie skutkuje brakiem konieczności wskazania małżonka w składzie rodziny. Jedynie, gdy wnioskodawca pozostaje w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, nie wskazuje on we wniosku małżonka.

Jednakże w Pana przypadku pisałabym odwołanie, ponieważ już sama podstawa decyzji o cofnieciu świadczenia byłamocno naginana. No chyba ze zona złozyła wniosek ale wtedy to  ma zastosowanie art 22 ustawy wg którego (…)organ właściwy ustala kto sprawuje opiekę i w tym celu może zwrócić się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, o którym mowa w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, w celu ustalenia osoby sprawującej opiekę nad dzieckiem.

Jesli chodzi o kwestie dochodowa na pierwsze ( de facto drugie)dziecko-dochód Pana i żony dzielony na 4 osoby- choć w tym wypadku nie  powinno miec to formalnie zastosowania

Prosze napisac do SKO, do tego nie potrzeba prawnika

Ekspert Odpowiedział w 29 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

w dniu 08.03.2016 mam postanowienie sądowe o tym ze stan faktyczny został potwierdzony ze ja mam zabezpieczenie opieki nad synem który ze mną mieszka Mateusza,a zona ma zabezpieczenie na czas rozwodu opiekę na synem Dawidem,postanowienie zona zaskarzyła i sąd apelacyjny w maju oddalił zażalenie zony.Do SKO minął termin 14 dni na odwołanie?wiec juz chyba nic nie zrobię 🙁  ,czy jest mozliwość taka że ze względu ze wypłacone świadczenie wstecznie zostało spożytkowane na syna i nie mam tej kasy zeby im wstecznie zwrócić. Do wniosku na tego syna który ze mną mieszka (ten drugi liczony jako pierwszy)MOPS nie pozwolił mi wpisać Dawida więc dochód powiedzieli ze musi być dzielony przez trzy!!!!! bardzo to dziwne

Praktykant Odpowiedział w 29 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Na Pana miejscu wziełabym te dokumenty z sadu, potwierdzenie ze placi Pan zabezpieczenie alimentacyjnei udała sie do Mopsu. Ale nie do Pani w okienku, ale do kierownika- z pewnoscia sa dni i godziny w których przyjmuje interesantów

ZAŻĄDAĆ, aby uzasadnił decyzje konkretnymi  paragrafami.

ZAŻĄDAĆ  uzasadnienia czemu starsze dziecko wg urzedników nie istnieje

Mops kazał nie podawac starszego syna , poniewaz mieli by klopot- podanie starszego powoduje ze młodszy jest drugim wiec mu sie nalezy, nie podanie- jest pierwszym wiec kryterium dochodowe ( tak wogóle to nawet pomijajac caly absurd tej sytuacji to starszy syn powinien byc liczony chociaz jako członek rodziny ponieważ jest na Panstwa utzrymaniu)

Mops zazadał zwrotu wczesniej pobranego świadczenia???????

Ekspert Odpowiedział w 30 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

tak zażąda MOPS zwrotu wstecznie!!!!! właśnie ustalają ile tego,powiedzieli że nie mogę syna wpisać bo on mieszka z żoną(to ten syn jakby wogóle był nie mój a płacę na jego utrzymanie i spędza ze mną wekendy),dziwne bo nie mamy rozwodu może dopiero za trzy lata,absurd bo tu gdzie dziecku najbardziej jest potrzeba poprawy sytuacji to urzędnicy to blokują i zabierają,jakaś masakra,żona bierze alimenty na syna który jest ze mną i nie ma zamiaru płacić na utrzymanie go,jak mi potrącają z wynagrodzenia to mamy 800zł na przezycie,a MOPS jeszcze teraz mnie zaczyna prześladować

Praktykant Odpowiedział w 1 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania