pytanie

Odpowiedziano

Witam. Moja sytuacja jest trochę skomplikowana stąd chciałabym zasięgnąć porady. Jestem w związku nieformalnym. Partner ma dziecko, na które płaci alimenty. Jego byla zona ma meza, pobiera 500+ na syna. Z partnerem mamy córke a za miesiąc na świat przyjdzie synek. Moje pytanie brzmi następująco: jesli ja złożę wniosek wiadomo że zostanie przyznane mi tylko jedno świadczenie. Na drugie dziecko. A co jeśli wniosek złoży partner? To będzie jego 3. Czy dostanie on zasiłek na dwójkę naszych dzieci? Czy trzeba będzie udowadniać ile czasu spędza z nami jego syn itd. Dodam że jest z nami często. Nie ograniczamy się tylko do wyznaczonych wizyt. Jednak chcemy uniknac wizyt pracownikow socjalnych i tym samym klotni z byla zona. Dziękuję za pomoc

Doradca Dodał pytanie w 5 grudnia 2016 w kategorii WNIOSKI.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

W skład rodziny wchodzą: pani, wasze dzieci i partner. Na drugie dziecko swiadczenie bedzie przysługiwało z automatu. Aby otrzymać na dwójkę, musicie spełnić kryterium dochodowe 800zl na osobę w rodzinie. Zeby moc uwzglednic syna partnera z poprzedniego związku, musiałby mieć ustanowiona sądownie opiekę naprzemienna.

Profesor Odpowiedział w 5 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz

Partner nie moze uwzględnić syna z poprzedniego związku. W ogole. Ale jesli alimenty, które placi zasadzone sa przez sad, obniża wasz dochód.

Profesor Odpowiedział w 5 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania