Dochód utracony w 2016 r

Witam, w 2014 r. uzyskiwałam dochód z umowy o pracę, a następnie z chorobowego – ciąża. Dochód  w 2014 r.  mój ok 52 tys., mąż 17 tys. Natomiast z dniem 31.03.2015 r. ustał mi stosunek pracy i urlop macierzyński wypłacał mi ZUS do dnia 25.01.2016 r. z dniem 26.01.2016 r. jestem osobą bezrobotną pobierającą zasiłek 831,10 zł. Mam 2 dzieci czy w związku z powyższą sytuacją otrzymam 500 zł na pierwsze dziecko? Jakie dokumenty będą konieczne? z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam

Praktykant Dodał pytanie w 10 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

W związku z tym, że teraz pani nie pracuje – dochód z 2014 roku zostanie uznany za utracony (nie będzie brany pod uwagę przy wyliczaniu progu dochodowego).  Macierzyńskiego nie będziemy brać pod uwagę, ponieważ nie dotyczy on okresu, z którego dochody nas interesują, ponieważ pani ten dochód już utraciła. Weźmiemy natomiast pod uwagę pani dochód uzyskany, jakim jest zasiłek dla bezrobotnych. Z obliczeń wynika, że nie przekraczacie państwo progu dochodowego 800 zł netto na osobę w rodzinie. Mało tego, ze wstępnych obliczeń wynika, że możecie się również starać o zasiłek rodzinny wraz z dodatkami, do którego próg dochodowy wynosi 674 zł netto na osobę. Co do wniosku, będzie musiała pani przedłożyć świadectwo pracy, oświadczenie o zasiłku dla bezrobotnych oraz ewentualnie oświadczenie o dochodach nieopodatkowanych jeżeli państwo takie posiadacie.

Ekspert Odpowiedział w 11 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Mam również pytanie.

Mam 2 dzieci, żona na zasiłku dla bezrobotnych. Ja w 2014 roku pracowałem w obecnej firmie, ale moje dochody były powiększone o dodatek za projekt, do którego zostałem przydzielony decyzją kierownictwa. W dokumencie, w którym wymienione były nowe obowiązki, był też podany czas trwania projektu oraz wysokość dodatku. Dodatek był wypłacany od listopada 2013 do października 2014

Pani z MOPS upiera się, że jeśli nie była to umowa zlecenie bądź dodatkowa umowa, to nie można potraktować tego jako dochodu utraconego. Wg mnie jest inaczej, ponieważ jest tam wyraźnie napisane, że czas trwania jest taki i taki, dostarczyłem od pracodawcy też wyliczenia, ile pieniędzy było z normalnego zatrudnienia oraz z dodatku, na konto też miałem przelewane 2 kwoty. Kto ma rację? Jest to o tyle ważne, że jeśli zaliczony zostanie mi dochód z dodatku, to nie będę mógł pobrać 500 zł za pierwsze dziecko.

Praktykant Odpowiedział w 17 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania