Rozliczenie PIT – po rozwodzie
Witam.
Witam. J
estem po prawomocnym rozwodzie. Dziecko pozostało przy Matce, tylko i wyłącznie ze względu na swój wiek. Nie jestem pozbawiony władzy rodzicielskiej. Regularnie i bez zadłużeń uiszczam świadczenie alimentacyjne. Sąd przyznał mi bardzo szerokie kontakty, jednak dziecko zamieszkuje przy Matce. Podczas kontaktów Dziecko pozostaje na moim utrzymaniu (zakup odzieży, leków, zapewnienie wyjazdów, edukacji, rozrywki).
Była Żona nie chce słyszę nic nt. “odliczenia Dziecka” przeze mnie.
Czy mam o tego prawo?
Jak tą sprawę załatwić najprościej?
Jarosław
To jest forum dotyczące programu 500+, nie ulgi prorodzinnej. Mimo to poniżej przedstawiam tekst, który moze rozjaśni Panu trochę sytuację:
- Odliczenie dotyczy łącznie obojga rodziców, opiekunów prawnych dziecka albo rodziców zastępczych pozostających w związku małżeńskim. Kwotę tę mogą odliczyć od podatku w częściach równych lub w dowolnej proporcji przez nich ustalonej. W związku z tym na jedno dziecko ulga może być wykorzystana tylko przez jedno z rodziców (odliczona od podatku jednego z rodziców) bądź też przez oboje rodziców wspólnie. Dzielenie się ulgą następuje zatem przede wszystkim na drodze ich wzajemnego porozumienia. Jedynym ograniczeniem jest w tym wypadku górny limit ulgi. Brak porozumienia każe odnieść się do zastosowania zasady, że ulga należy się proporcjonalnie do faktycznego okresu wykonywania władzy rodzicielskiej w roku podatkowym (okresu liczonego w dniach).
Oczywiście, rozumiem.
Tym bardziej serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam
Jarosław