zmiana zatrudnienia

witam

Od poczatku programu pobieram swiadczenie  na pierwsze dziecko ,moja zona pobierala macierzynski do sierpnia a pozniej nie pracowala az do teraz w grudniu zatrudnila sie .Podobno ma zglosic to do gops/mops ? za caly rok 2016 zarobki nie przekroczylo nam kwoty 2400×12=28800 Natomiast teraz od stycznia 2017 wposlnie miesiecznie  bedziemy zarabiac 2450 czy juz nie otrzymam swiadczenia jezeli mimo to dochody za 2016 nie przekraczaja progu ?Czy moga mi wstrzymac juz teraz wyplate tych swiadczen pomimo ze decyzje mam do wrzesnia .Prosilbym bardzo o rozsadne odpowiedzi.pozdrawiam

Praktykant Dodał pytanie w 14 grudnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 7 Odpowiedź(i)

Nie podobno ale koniecznie trzeba złosic podjęcie zatrudnienia. W ciagu 14 dni. Na decyzji na pewno jest to napisane. Trzeba bedzie dostarczyć zaświadczenie o zarobkach za drugi przepracowany miesiąc. Dochody zostaną jeszcze raz przeliczone i jesli kryterium zostanie przekroczone, swiadczenie zostanie odebrane. Mimo ze decyzja jest wydana do września to jesli sytuacja finansowa ulega poprawie na podstawie uzyskania dochodu (a tym wlasnie jest podjęcie pracy) swiadczenie jest zabrane.

Profesor Odpowiedział w 14 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz

No to tez jest glupie bo patrzac na to od strony osoby której minimalnie przekracza dochod by dostac swiawdczenie moze wziasc w drugim miesiacu bezplatny urlop ktory pomniejszym dochod  ,

Praktykant Odpowiedział w 14 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz

Wzięcie bezpłatnego urlopu w niczym by nie pomogło bo nie następuje przerwanie stosunku pracy i nie jest to dochód utracony. Tak samo jak zmiana etatu na polowe czy obniżka pensji.

Dodaj komentarz

Takie zmiany bedą brane pod uwagę w następnym okresie rozrachunkowym. Nie polecam również proby oszustwa mopsu bo trzeba bedzie zwrócić wraz z odsetkami nienależnie pobrane swiadczenie.

Dodaj komentarz

” bo nie następuje przerwanie stosunku pracy i nie jest to dochód utracony. Tak samo jak zmiana etatu na polowe czy obniżka pensji.” dokladnie to po co takie zaswiadczenie gdzie pracodawca wypisze faktyczna kwote ktora wypłacił za dany miesiac  czyli normalna umowa minus urlop bezplatny i nie mow mi prosze ze to nie jest realne to jest wlasnie glupota powinno wszystko byc wyplacane na podstawie zeznania podatkowego a przy nastepnym przedluzeniu osoba albo nie przedstawia zaswiadczenia i nie przedluża 500 plus  na kolejny okres od pazdziernika  .a tak apropo nikt nie probuje wyłudzić mops ale sa takie luki które trzeba poprawic by do takich rzeczy nie dochodzilo

Praktykant Odpowiedział w 14 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz

Przede wszystkim nie przypominam sobie żebyśmy przeszły na ty. Proszę w takim razie zgłaszać reklamacje do ludzi którzy napisali ustawę. Odpowiedź na pytanie Pani otrzymała, a co z tym Pani zrobi to już nie moja sprawa.

Dodaj komentarz

Dosłownie tak jak napisała Katarzyna1985.

Ekspert Odpowiedział w 15 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania