Uzyskania dochodu w późniejszym okresie WPŁYW na świadecznie (1 dziecko)

W październiku 2013 r. urodziłam syna. O ciąży dowiedziałam się jak straciłam pracę. Przez cały okres ciąży, oraz do końca listopada 2014 r. nie pracowałam. Byłam zarejestrowana w PUP. 1 grudnia 2014 r. podpisałam umowę o pracę, pracuje nadal. Na stronie znalazłam informację, iż “Jeśli w trakcie pobierania świadczenia nastąpi zmiana uzyskiwanego dochodu mająca wpływ na prawo do świadczenia, należy najpóźniej w ciągu 14 dni powiadomić o tym fakcie organ wypłacający”. W związku z powyższym moje pytanie brzmi, jeśli w 2014 nie przekraczamy progu dochodowego na pierwsze dziecko, ale już w 2015 i 2016 tak, to w takiej sytuacji mamy prawo do świadczenia?

Praktykant Dodał pytanie w 10 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Jeżeli pierwszą wypłatę dostała pani jeszcze w grudniu i jest ona zawarta w rozliczeniu za 2014 rok, to zostanie ona podzielona przez 1 miesiąc (a nie przez 12). Jeżeli pani dochód nie był brany pod uwagę w rozliczeniu, ponieważ dostała pani wypłatę w styczniu, to  uznamy go za dochód uzyskany. Tak czy inaczej najprawdopodobniej wyjdzie na to samo.

Ekspert Odpowiedział w 11 marca 2016.
    Dodaj komentarz

To będę miała prawo do świadczenia czy nie?

Praktykant Odpowiedział w 11 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Mąż pracuje cały czas. W 2015 i 2016 przekraczamy próg dochodowy.

Praktykant Odpowiedział w 11 marca 2016.
    Dodaj komentarz

W takim razie nie będziecie mieli państwo prawa do świadczenia. Jednak ja proponuję dowiedzieć się dokładnie we właściwym organie u siebie w gminie. Na odległość trudno ocenić niektóre kwestie.

Ekspert Odpowiedział w 14 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania