Dochód utracony
Witam, w 2014 roku dochody żony i moje przekraczają 800 zł. Natomiast od 2015 r. małżonka pracowała na 1/2 etatu tym samym dochód nam się zmniejszył poniżej 800 zł na osobę (jest nas troje). W związku z tym mam pytanie czy należy nam się 500 zł na pierwsze dziecko (drugie w drodze).
Trudno określić. Zależy od tego czy małżonka zmieniła miejsce pracy i miała nawet jednodniową przerwę w zatrudnieniu, czy też nie. Gdyby chodziło o podwyżkę u tego samego pracodawcy, to taka zmiana nie ma znaczenia i jest brany pod uwagę dochód z 2014 roku, nie wiem natomiast jak to jest ze zmniejszeniem się dochodu. O to najlepiej proszę dopytać u właściwego organu w swojej gminie. Jeżeli znajdę jakąś informację na ten temat dam Panu znać. Jeżeli żona zmieniła miejsce pracy, to nie ma problemu i pod uwagę będzie wzięte to, że żona mniej zarabia.
Małżonka nie zmieniała miejsca pracy. Rok była na macierzyńskim. Połowe roku 2014 i połowę 2015. Po powrocie do pracy zmieniono jej stanowisko na 1/2 etatu. Tak jest do chwili obecnej.
W takim razie zmniejszenie dochodu nie będzie miało znaczenia, nie zostanie wzięte pod uwagę. Aczkolwiek mogą być jakieś przesłanki, o których jeszcze nie wiem, proszę więc dowiedzieć się w odpowiednim organie u siebie w gminie.