Czy będzie wliczane do dochodu??

Odpowiedziano

Czy dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego oraz zasiłek rodzinny wliczają się do dochodu w programie rodzina 500+?

Praktykant Dodał pytanie w 10 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 6 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

To zależy od tego czy partner tyle samo zarabiał w 2014 roku i czy nie zmienił od tego czasu pracy. Druga kwestia jest taka, czy partner jest ojcem dziecka, bo jeśli nie, to nawet nie może go pani uwzględnić we wniosku.

Ale. jeżeli przysługuje pani prawo do zasiłku rodzinnego, to tym bardziej będzie pani przysługiwało 500 zł na dziecko, ponieważ próg dochodowy to 800 zł netto na osobę (a przy zasiłku jest 674 zł netto na osobę).

Ekspert Odpowiedział w 11 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Tak,ale proszę pamiętać,że przy ustalaniu będzie brany pod uwagę dochód z 2014

Specjalista Odpowiedział w 11 marca 2016.
    Dodaj komentarz

A jeśli 2014 byłam na macierzynskim to będzie to liczone jako dochód utracony

Praktykant Odpowiedział w 11 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Zasiłek rodzinny i dodatek do niego z tytułu urlopu wychowawczego NIE WLICZAJĄ SIĘ DO DOCHODU. Jeżeli w 2014 roku była pani na macierzyńskim, a teraz pani nie jest i nie pracuje, to jest to dochód utracony, który nie będzie brany pod uwagę przy wyliczaniu progu dochodowego.

Ekspert Odpowiedział w 11 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Czyli jeśli mój partner zarabia 2000 i nie mam innego dochodu to mieszczą się w tym 500+?

Dodaj komentarz

Pracuje od lat w jednej firmie i dochody ma takie same cały czas .jest ojcem moje dziecka .teraz juz wszytko wiem dziękuję za pomoc

Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania