500+

Witam. Jezeli jest tu ktos kto nadal czeka na decyzje z rops w sprawie 500+ proponuje o skierowanie skargi do Ministerstwa Rodziny,Pracy i Polityki Spolecznej. Ja wlasnie taka zlozylam i czekam na odpowiedz. Mozna to zrobic za posrednictwem ich strony. Dodam ze czekam od Kwietnia.

Konsultant Dodał pytanie w 3 stycznia 2017 w kategorii AKTUALNOŚCI.
Dodaj komentarz
  • 8 Odpowiedź(i)

ktos tu na forum napisal mi ze ROPS nie ma okreslonego czasu tak jak MOPS. Dla mnie TO ŻENADA…mam dzwonic na koniec lutego czy przyszly papiery z Niemiec jesli nie to oni wyslą ponaglenie…i co znowu 3 miesiace na odpowiedz? Dostałam pismo 16 listopada ze wyslali zapytanie do Niemiec czy tam nie pobieram świadczen. Niemcy maja 3 miesiace na odp i potem znowu ROPS miesiac…to juz bedzie ROK jak bede czekac!!! W KWIETNIU POWINNAM JUZ ZŁOZYC WNIOSEK NA KOLEJNY ROK…. i co znowu ROPS bedzie wysylam zapytanie do Niemiec czy nie pobieram,skoro ppismo chyba przyjdzie w kwietniu?! Czy bedzie sie liczyło to ,które wlasnie otrzymają????

Konsultant Odpowiedział w 4 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Od pelnej dokumentacji maja od 3-6 miesiecy max, od kwietnia minelo juz 9 miesiecy i nadal nic to jest jakas kpina… Tak przy kolejnych wnioskach znowu nasze papiery trafia do Rops i pewnie bedzie to samo, dlatego musimy cos z tym zrobic….

Konsultant Odpowiedział w 5 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

tak tylko co??? Ostatnio kobieta mnie wysmiala jak zadzwonilam po miesiacu zapytac czy cos sie ruszyło!

Konsultant Odpowiedział w 9 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

WITAM

JA TEZ CZEKAM NA 500+ NA DWOJE DZIECI  JA JESTEM NA WYCHOWAWCZYM A MAZ PRACUJE W CZECHACH .WNIOSEK SKLADALAM W KWIETNIU I CZEKAM MIJAJA 10MIES JUZ I TU NADAL NIC ZENADA !A NA DRUGIE DZIECKO TO MIALO BYC BEZ DOCHODU TAK TO WSZYSTKO WYGLADA . DZWONILAM DO MOPSU I POWIEDZIELI MI CIERPLIWIE CZEKAC A DO KATOWIC TO TAM PANIE CHYBA NA 6 BIEGU BO NIKT NIE ODBIERA TELEFONOW! ALBO SOBIE KAWKE PIJA I MAJA W DUPIE RESZTE!

Konsultant Odpowiedział w 10 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Ja dzisiaj znowu dzwonilam i pani zaczela mi rzucac paragrafami… szczerze niech sobie wsadza te paragrafy… ale coz to Polska nic sie nie zmieni… mam nadal czekac

Konsultant Odpowiedział w 10 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

jak  tam sprawa ,ruszylo cos ? ja nadal czekam.

Konsultant Odpowiedział w 26 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Witam niestety dalej nic….

Konsultant Odpowiedział w 26 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Szanowni Państwo będziemy czekać na 500 + jeszcze latami bo MPIPS  nie dało wystarczających pieniędzy   na rodziny gdy jeden z rodziców pracuje zagranica n.p. w Czechach czy Niemczech  – ale się tym nie chwalą

to dotyczy co najmniej kilku województwa

1.Wojewoda nie przekazał marszałkowi pieniędzy na obsługę programu Rodzina 500 plus

Ta decyzja oznacza, że program 500 plus będzie realizowany kosztem innych świadczeń rodzinnych, a samorząd województwa nie dostanie na ten cel ani złotówki – mówi marszałek Jacek Krupa. – Uważam, że to skandaliczna i nieodpowiedzialna decyzja – zabieranie samorządom pieniędzy z jednego zadania, aby dofinansowywać drugie, ma się nijak do wcześniejszych zapowiedzi rządu. W praktyce będziemy musieli dopłacić do obu zadań i nagle znaleźć w budżecie sporą sumę pieniędzy – dodaje marszałek.

2.”Marszałek województwa śląskiego Wojciech Saługa zaapelował do polityków PiS o doprowadzenie do zapewnienia środków na obsługę części programu 500 plus. Jak podkreślono, obecnie pieniędzy – łącznie z pierwotnie przewidzianymi na cały 2017 r. – starczy najwyżej do połowy lutego.”Samorząd województwa obsługuje część programu 500 plus w zakresie zadania zleconego – koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego”

Doradca Odpowiedział w 19 lutego 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania