500+ pierwsze dziecko

Witam,chcę złożyć wniosek na pierwsze dziecko 500+, wiem że dochody są brane za 2014 rok, wtedy byłam matką samotnie wychowującą dziecko. W chwili obecnej żyję w związku nieformalnym z innym partnerem, czy składając wniosek muszę wpisać dane partnera jako członka rodziny?

Praktykant Dodał pytanie w 9 stycznia 2017 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

Jesli wraz z partnera tworzycie rodzine (do tego nie potrzeba małżeństwa) i mieszkacie razem to tak, nalezy go we wniosku uwzglednic.

Profesor Odpowiedział w 9 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

To jak go uwzględnię we wniosku to wtedy jego dochody też są brane pod uwagę mimo iż w 2014 roku nawet się nie znaliśmy? Będę potrzebowała z jego zakładu pracy jakieś dokumenty?

Praktykant Odpowiedział w 9 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Tak, bedą brane pod uwagę rownież jego dochody. Jesli niezmiennie pracuje w tym samym miejscu od 2014 to mops sam zwróci sie do urzędu skarbowego o wydanie zaświadczenia o dochodach. Bedą potrzebne zaświadczenia z pracy jesli po 2014 zmienił miejsce zatrudnienia.  W Pani przypadku tak samo.

Profesor Odpowiedział w 9 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Dziękuję bardzo za odpowiedź, dodam że ja przez pół roku 2014 byłam zarejestrowana w PUP, a potem umowa o pracę do chwili obecnej.Proszę mi powiedzieć czy jest sens wo gule to składać, skoro jego zarobki będą brane pod uwagę, do tego alimenty na pierwsze dziecko dostaje. Jak to mogę obliczyć czy dostanę, bo nachodzę się na załatwiam a i tak nie dostanę?

Praktykant Odpowiedział w 9 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Nie podała Pani dochodów, wysokości alimentów czy dokładnych informacji kto od kiedy pracuje itp. To jak mamy odpowiedzieć na pytanie czy jest sens składać wniosek?

Profesor Odpowiedział w 14 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania