dokumenty na 1-sze dziecko skąd zaświadczenie i za jaki okres?

Witam wszystkich,

Chcemy w tym miesiącu złożyć wniosek na pierwsze dziecko. Jednak już się pogubiłam a infolinia nie działa więc piszę tu.

Głównie chodzi mi o dokumenty.

Wiem, że mamy złożyć zaświadczenie o dochodach. Ale za jaki okres?  W sumie chodzi tu chyba tylko o męża bo on praktycznie pracuje cały czas od roku (tylko umowy się zmieniły, wcześniej przez rok była zwykła śmieciowa teraz ma um o pracę na 3 mc po 3 mc ma dostać na rok). Wcześniej rok temu miał przerwę i nie pracował już nie pamiętam czy 2 mc coś takiego. A przed przerwą też pracował na śmieciowej umowie. To teraz ja, jak zaszłam w ciąże w 2014r nie dostałam przedłużenia umowy i byłam bezrobotna przez całą ciąże i rok. Potem pracowałam na umowie śmieciowej i chwilę na um o pracę. Teraz od ponad roku jestem bezrobotna. Miałam w tamtym roku 2 umowy o dzieło.

I teraz pytanie skąd te zaświadczenie  o dochodach mam wziąć na męża i czy ja też mam coś takiego załatwić na siebie jak teraz jestem bezrobotna a w tamtym roku chwilę pracowałam?

pomóżcie bo już nie wiem co załatwić, a jak będę musiała 5 razy jeździć i załatwić jak z becikowym to mnie coś weźmie….

Dziękuję z góry 🙂

Praktykant Dodał pytanie w 9 stycznia 2017 w kategorii WNIOSKI.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Maz zaświadczenie o zarobkach z bieżącego miejsca pracy (drugi przepracowany miesiąc na umowę o prace) + świadectwo pracy z poprzedniego miejsca zatrudnienia i umowa zlecenie (ostatnia zakończona). Pani ostatnie umowy o dzieło i jesli jest Pani zarejestrowana w urzędzie pracy to zaświadczenie z tamtąd.

Profesor Odpowiedział w 9 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Tylko że mąż ma od roku te samo miejsce pracy. Wcześniej nie miał um o pracę bo w tym roku przekwalifikowali firmę. Tak więc rozumiem, że jak teraz ma 1-szy mc pracy na um o pracę to nie możemy się jeszcze starać tylko musimy czekać aby miał przepracowane 2 mc? Trochę to dziwne.  dobrze w takim razie te dwie umowy o dzieło ode mnie, ale w urzędzie pracy zarejestrowana nie jestem więc rozumiem że nic?

Praktykant Odpowiedział w 10 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania