500+ na pierwsze dziecko
Witam,
Wypełniam właśnie wniosek o 500+ na moje pierwsze dziecko i niestety sobie nie radzę. Zbyt dużo pytań bez odpowiedzi. Urodziłam pod koniec 2016r., ale z uwagi na to że teraz wypełniam wniosek to nie wiem jaki okres powinnam brać pod uwagę jeśli chodzi o dochody. Jeśli będzie to rok 2016 to jak najbardziej wypiszę na spokojnie wniosek, ale jeśli 2014r. to nie miałam żadnych dochodów. Czy to oznacza że po prostu nie dołączam takowego oświadczenia? Czy muszę coś jakoś udowodnić? Co jeszcze muszę dołączyć? Czy mając (na tą chwilę) najniższą krajową, będąc samotną matką na macierzyńskim 500+ mi się w ogóle należy? Naprawdę jestem skołowana, bardzo proszę o szybką poradę.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Domyślam się, ze zaczęła Pani pracę w 2016 roku i ta praca trwa nadal, tak? Wtedy musi Pani przedstawić zaświadczenie o dochodzie za drugi miesiąc pracy. Proszę sobie sprawdzić, ile Pani wtedy zarobiła i podzielić to na dwa. Jeżeli nie przekroczy 800 zł/osobę to proszę składać wniosek. Jeżeli natomiast otrzymała Pani świadectwo pracy, to wtedy należy przedstawić zasiłek macierzyński za drugi miesiąc.
Dodatkowo wypełnić oświadczenie o dochodzie nieopodatkowanym za 2014 rok (nieopodatkowany to np. alimenty, stypendia, ziemia rolna, wynajem pokoi).
Jeżeli nie rozliczała się Pani w Urzędzie skarbowym za 2014 r. trzeba będzie wypełnić oświadczenia o dochodzie i składce zdrowotnej za 2014 r. na ” 0 zł”.
Na miejscu Pani pomogą, nie ma czego się bać. 🙂 Pozdrawiam.