500 plus na pierwsze dziecko
Witam.Jestem osobą bezrobotna od stycznia 2015 roku.W maju 2014 urodzilam córke przez rok otrzymywalam macierzynskie.Mój maz w 2014 roku nie mial zadnych dochodow a w 2015 w marcu otworzyl wlasna dzialalnosc.Do wniosku o zasilek 500+ potrzebne bylo zaswiadczenie o zarobkach meza w pierwszym miesiacu funkcjonowania firmy.Zarobki wynosily 0 zl.Na tej podstawie otrzymalismy zasilek i otrzymujemy go od 3 miesiecy.W tej chwili zarobki meza sa wieksze.Czy w takim przypadku zasilek zostanie mi odebrany.
Jesli zarobki pochodzą z tej samej działalności i nie pojawiły sie nowe źrodła dochodu, to nie. Wyższe dochody bedą miały znaczenie w kolejnym okresie rozrachunkowym, o ile bedą sie Państwo starać o swiadczenie.
W przypadku dochodów uzyskanych (a tym było otworzenie działalności przez męża) dolacza sie zaświadczenie o dochodach za miesiąc następujący po miesiącu w którym doszło do uzyskania czyli za miesiąc drugi. Pani pisze o pierwszym. Nie ma tu przypadkiem jakiejś pomyłki?
Witam.Serdecznie dziekuje za odpowiedz.Ma pani racje chodzilo o kolejny miesiac od zalozenia dzialalnosci.Zasilek zostal przydzielony na rok czasu.Czy to znaczy ze kolejny okres rozrachunkowy bedzie dopiero po roku? Czy wczesniej?
Kolejny okres rozrachunkowy zaczyna się od października 2017. Wtedy rokiem bazowym jeśli chodzi o dochody będzie 2016.