500 plus na pierwsze dziecko

Witam.Jestem osobą bezrobotna od stycznia 2015 roku.W maju 2014 urodzilam córke przez rok otrzymywalam macierzynskie.Mój maz w 2014 roku nie mial zadnych dochodow a w 2015 w marcu otworzyl wlasna dzialalnosc.Do wniosku o zasilek 500+ potrzebne bylo zaswiadczenie o zarobkach meza w pierwszym miesiacu funkcjonowania firmy.Zarobki wynosily 0 zl.Na tej podstawie otrzymalismy zasilek  i otrzymujemy go od 3 miesiecy.W tej chwili zarobki meza sa wieksze.Czy w takim przypadku zasilek zostanie mi odebrany.

Praktykant Dodał pytanie w 12 stycznia 2017 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Jesli zarobki pochodzą z tej samej działalności i nie pojawiły sie nowe źrodła dochodu, to nie. Wyższe dochody bedą miały znaczenie w kolejnym okresie rozrachunkowym, o ile bedą sie Państwo starać o swiadczenie.

W przypadku dochodów uzyskanych (a tym było otworzenie działalności przez męża) dolacza sie zaświadczenie o dochodach za miesiąc następujący po miesiącu w którym doszło do uzyskania czyli za miesiąc drugi. Pani pisze o pierwszym. Nie ma tu przypadkiem jakiejś pomyłki?

Profesor Odpowiedział w 14 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Witam.Serdecznie dziekuje za odpowiedz.Ma pani racje chodzilo o kolejny miesiac od zalozenia dzialalnosci.Zasilek zostal przydzielony na rok czasu.Czy to znaczy ze kolejny okres rozrachunkowy bedzie dopiero po roku? Czy wczesniej?

Praktykant Odpowiedział w 15 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Kolejny okres rozrachunkowy zaczyna się od października 2017. Wtedy rokiem bazowym jeśli chodzi o dochody będzie 2016.

Profesor Odpowiedział w 15 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania