Postanowienie w sprawie zamieszkania dziecka

Odpowiedziano

Witam. W dniu 15.12.2016 r. wydane zostało przez Sąd postanowienie w sprawie zamieszkania mojego dziecka przy mnie. Dotychczas syn zamieszkiwal przy matce. Z uwagi na nieprawidłowe zajmowanie się synem, wnioslem o ustalenie miejsca zamieszkania dziecka przy mnie. Czy na podstawie takiego postanowienia, OPS powinien przyznać mi prawo do 500 plus? Nadmieniam iż jest to moje drugie dziecko.

Praktykant Dodał pytanie w 13 stycznia 2017 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

Jesli sprawuje Pan opiekę nad dwójka dzieci, to tak. Moze sie Pan starać o swiadczenie. Do wniosku prosze dołączyć orzeczenie sadu.

Profesor Odpowiedział w 13 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

A jest jakaś podstawa prawna, że postanowienie stanowi dowód do wypłaty? Bo nasz Urząd twierdzi, że tylko na podstawie prawomocnego wyroku może dokonać wyplaty. Ale takowego nie będzie.

Praktykant Odpowiedział w 13 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

W tego typu sprawach cywilnych wydaje sie postanowienia, nie wyroki. Owszem musi sie on uprawomocnić ale w zupełności wystarczy. Co do przepisu to prosze wybaczyć ale nie bardzo mam czas wertować  kodeksy i ustawy. Poza tym, taka sama sytuacja jest np w przypadku alimentów. Dołącza sie postanowienie, nie wyrok i wiem to z własnego doświadczenia.

Profesor Odpowiedział w 13 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Bardzo dziękuję

Praktykant Odpowiedział w 13 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania