Postanowienie w sprawie zamieszkania dziecka
Witam. W dniu 15.12.2016 r. wydane zostało przez Sąd postanowienie w sprawie zamieszkania mojego dziecka przy mnie. Dotychczas syn zamieszkiwal przy matce. Z uwagi na nieprawidłowe zajmowanie się synem, wnioslem o ustalenie miejsca zamieszkania dziecka przy mnie. Czy na podstawie takiego postanowienia, OPS powinien przyznać mi prawo do 500 plus? Nadmieniam iż jest to moje drugie dziecko.
Jesli sprawuje Pan opiekę nad dwójka dzieci, to tak. Moze sie Pan starać o swiadczenie. Do wniosku prosze dołączyć orzeczenie sadu.
A jest jakaś podstawa prawna, że postanowienie stanowi dowód do wypłaty? Bo nasz Urząd twierdzi, że tylko na podstawie prawomocnego wyroku może dokonać wyplaty. Ale takowego nie będzie.
W tego typu sprawach cywilnych wydaje sie postanowienia, nie wyroki. Owszem musi sie on uprawomocnić ale w zupełności wystarczy. Co do przepisu to prosze wybaczyć ale nie bardzo mam czas wertować kodeksy i ustawy. Poza tym, taka sama sytuacja jest np w przypadku alimentów. Dołącza sie postanowienie, nie wyrok i wiem to z własnego doświadczenia.