500 + a jednorazowa nagroda

Witam,

Pracuję w tej samej firmie od 2015 roku, z tym że miałam kilka umów:

1. interwencja (od kwietnia 2015 do października 2015),
  2. umowa na zastępstwo (październik 2015 do wrzesień 2016),
  3. kolejna umowa na zastępstwo (wrzesień 2016 do październik 2016)
  4. następna umowa na zastępstwo (październik 2016 do listopad 2016)

Wszystkie umowy zakończone świadectwem pracy. Zachowana jest ciągłość zatrudnienia. Nie było ani jednego dnia przerwy  zatrudnieniu.

16 listopada 2016 r. po wygranym konkursie rozpoczęłam pracę na nowym stanowisku (umowa na czas określony do maja 2017 r.).  W związku z tym dostarczyłam do UM zaświadczenie o wysokości wynagrodzenia netto za grudzień 2016 r. ( 1-szy pełny przepracowany miesiąc). Problem polega na tym, że w grudniu dostałam jednorazową nagrodę, która została wliczona do dochodu. Kryterium dochodowe zostało przekroczone i będę miała uchyloną decyzję. Tylko dlaczego skoro była to jednorazowa nagroda. Przez następne miesiące otrzymam wynagrodzenie w takiej wysokości, która uprawniałaby mnie do otrzymywania świadczenia na 1 dziecko. Proszę o poradę w tej sprawie.

Praktykant Dodał pytanie w 16 stycznia 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Niestety nic nie mozna w tej sytuacji zrobic. Tak jest skonstruowana ustawa, ze przy uzyskaniu dochodu zawsze jest brany pod uwagę tylko drugi miesiąc. Nie ma znaczenia ze była przyznana jednorazowa nagroda czy np premia. Mimo ze była zachowana ciągłość zatrudnienia, po każdej umówię otrzymała Pani świadectwo pracy a wiec wszystkie poprzednie dochody sa utracone, a dochód z bieżącej umowy uzyskany.

Profesor Odpowiedział w 16 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania