utrata dochodu a płacone alimenty

Witam,
chiałabym zrozumieć, więc ktoś może będzie w stanie mi to w prosty sposób wyjaśnić, dlaczego przy zmianie pracy na przełomie roku traci się prawo do odliczenia alimentów.

Mój Mąż płaci co miesiąc 500 zł alimentów na swoje 1 dziecko. 31. Grudnia 2016 roku utracił pracę, a 2 stycznia 2017 roku zatrudnił się w innej firmie. Moje pytanie brzmi następująco:
Dlaczego, jeśli brany będzie pod uwagę dochód za luty 2017, to nie będą od tego odliczone stałe koszty, jakimi są alimenty. Ja jestem na wychowawczym. Mój dochód nie będzie brany pod uwagę, męża dochód będzie z tego roku i co? Zarobi 2500 zł netto i moje świadczenia będą anulowane, bo przekroczymy próg dochodowy? Przecież to jest krzywdzące dla wielu milionów rodzin. Płacenie alimentów jest obowiązkiem i odejmując te 500 zł miesięcznie łapiemy się na wszystkie zasiłki, a tak stracimy i 500+ i wychowawczy i rodzinne.
Skoro w ustawie jest, że przy zmianie pracy brany jest dochód z nowego zatrudnienia, to alimenty w tym przypadku za luty, też chyba powinny być brane pod uwagę.
Czy to luka w ustawie, która pozwala tak krzywdzić rodziny, bo “poprawiły sobie byt”?

Praktykant Dodał pytanie w 23 stycznia 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 0 Odpowiedź(i)
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania