500+ a rozwód

Witam, pobieram 500+ na drugie dziecko.  Z ojcem dziecka jestem 3 lata po rozwodzie. W orzeczeniu Sąd ustalił godziny widzeń z dzieckiem. Po 8 miesiącach pobierania 500+ Panie z MOPSu stwierdziły, że musza mi zabrać część z tych pieniędzy ponieważ teoretycznie ojciec zajmuje się dzieckiem (tylko) 70 godzin w miesiącu. Tłumaczą to opieka naprzemienną. Były mąż przyznane miał środy i co drugi weekend z czego od sierpnia 2016 w środy dzieckiem się już nie opiekuje. W weekendy także nie do końca jest to czas  wyznaczony przez sąd, w praktyce  jest to mniejsza ilość godzin (praca zmianowa , nowa rodzina) MOPS stwierdził, że muszą obliczyć ilość godzin kiedy dziecko spędza teoretycznie u ojca, przeliczyć ile to jest miesięcznie i o ta kwotę UMNIEJSZYĆ moje miesięczne świadczenie. (mój były mąż otrzymuje 500+ na drugie dziecko z obecną partnerką a alimentów na nasze dziecko płaci tylko 350 zł/mc). Dodatkowo MOPS przelicza ile to wyniosło od kwietnia i wtedy poinformują mnie ile ja MUSZĘ im zwrócić pieniędzy z 500+ niesłusznie pobranych za te godziny ojca z dzieckiem. ABSURD! Moje koleżanki także po rozwodzie i w podobnej sytuacji nigdy czegoś takiego nie miały. Czy mogą mi zabrać część świadczenia bo teoretycznie mąż opiekuje się dzieckiem 70 godzin miesięczne? Czy maja do tego prawo?

Praktykant Dodał pytanie w 23 stycznia 2017 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 0 Odpowiedź(i)
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania