500 + na drugie dziecko (rozne zwiazki)

Dzień dobry,
obecnie jestem ojcem 2 dzieci. Pierwszy syn mieszka z matką, z którą nie byłem w związku małżeńskim. Jego matka ma nowego partnera i z nim wspolne dziecko. Nie są małżeństwem, ale mieszkają razem i ona pobiera 500 zl na drugie dziecko. Na swojego syna place miesiecznie (nie mam zasadzonych alimentow, bazujemy na umowei slownej). Teraz pytanie kluczowe: czy ja moge pobierac 500 zl na swoje drugie dziecko? Swoje drugie dziecko mam z żoną, z którą mieszkam.

Praktykant Dodał pytanie w 23 stycznia 2017 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Tylko jesli spełnicie kryterium dochodowe 800zl na osobę w rodzinie. Alimentów nie bedzie Pan mógł odliczyć od dochodu, ponieważ nie jest to uregulowane sądownie. Nie moze Pan uwzglednic we wniosku dziecka z poprzedniego związku, ponieważ mieszka z matka. Pana dziecko z nowa partnerka bedzie traktowane jako pierwsze w rodzinie.

Profesor Odpowiedział w 23 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Ale we wniosku nigdzie nie ma pytania czy dziecko z poprzedniego zwiazku mieszka ze mna a alimenty sa uregulowane sadownie

Praktykant Odpowiedział w 23 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Pisał Pan, ze nie ma zasadzonych alimentów i  płaci na podstawie umowy ustnej z była partnerka

Nie ma znaczenia, ze nie ma takiego pytania we wniosku, o to czy dziecko mieszka z Panem. Według ustawy Uwzględniać mozna tylko te dzieci, nad którymi sprawuje sie faktyczna opiekę. Jedno dziecko nie moze byc jednocześnie członkiem 2 rodzin. Jesli była partnerka pobiera swiadczenie, mops bedzie miał odnotowana informacje ze dziecko o takich danych figuruje juz u nich.

Profesor Odpowiedział w 23 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania