Zasiłek macierzyński – utrata dochodu
Witam. W czerwcu urodzę dziecko. Bedę samotna matka wychowującą dziecko. Od 2014 czerwca pracuje i wiem że na lipiec sierpień i jeszcze wrzesień dostane 500+ bo wtedy zarobki mi nie przekroczą napewno. Byłam wtedy na mniejszym etacie oraz zarabiałam najniższa krajową.Jednakże w 2015 i 2016 dostałam podwyżkę i miałam juz pełny etat. następny okres zasiłkowy będzie trwał od 1 października 2017 roku do 30 września 2018 roku. Rokiem poprzedzającym ten okres jest rok 2016 i z tego roku podatkowego będą brane dochody. Wtedy mi na 100% bedzie przekraczał zarobek jednak od czerwca 2017 będę na zasiłku macierzyńskim i mój zarobek będzie wynosił 1200zl. Czy mam szanse dostać 500+ na nowy okres rozliczeniowy? Bo w sumie stracę wynagrodzenie a dostanę zasiłek.Jak to wygada? Liczę na odpowiedź pozdrawiam 🙂
Przejście na zasiłek macierzyński nie jest utrata dochodu, jesli stosunek pracy trwa. Bedą brane pod uwagę dochody za 2016.
A gdzie mogę dokładnie sprawdzić czy przekroczę ten limit 800zł? Z pitu czy musze iść do zakładu i poprosić o jakiś papier. I czy jak bede składać papiery z dochodu 2014 na pierwsze dziecko czy tez musze cos dodatkowego mieć czy mops to sam sprawdzi
A gdzie mogę dokładnie sprawdzić czy przekroczę ten limit 800zł? Z pitu czy musze iść do zakładu i poprosić o jakiś papier. I czy jak bede składać papiery z dochodu 2014 na pierwsze dziecko czy tez musze cos dodatkowego mieć czy mops to sam sprawdzi
Na podstawie Pit-u można szacunkowo określić dochód.
A ci.jeśli stosunek pracy wygasl z dniem porodu i umowa została rozwiązana? Jaki wtedy jest rodzaj dochodu? I czy po otrzymaniu pierwszej wypłaty z ZUS zasiłku macierzyńskiego muszę zgłaszać to w mops?