wniosek o 500 plus przed 30 wrzesnia 2017
witam w styczniu tego roku urodzilo nam sie dziecko. planuje zlozyc wniosek o 500 plus na pierwsze dziecko. Mam jednak watpliowsci czy nam sie nalezy poniewaz czytalam ze za wnioski zlozone do konca wrzesnia 2017 roku dochod bedzie obliczany za 2014 rok. Problem w tym ze ja mam niski dochod niezaleznie od roku natomiast moj partner i biologiczny ojciec dziecka (nie jestesmy malzenswetem) byl od 2013 roku do konca 2016 roku rolnikiem. W zwiazku z czym mial wysoki dochod ktory razem ze mna przekroczy limit . w 2017 roku moj partner przestal byc rolnikiem poniewaz sprzedal ziemie. Czy w takim razie jego dochod zostanie uwzgledniony jako utracony? W chwili obecnej jest on osoba bezrobotna zarejstrowana w krus jako domownik. Dodam takze ze jestesmy zameldowani w swoich domach rodzinnych a nie w 1 mieszkaniu wszyscy razem.
jeszcze jedno pytanie. jezeli zloze wniosek w tym miesiacu to dochod mam wykazac z 2014 roku czy z 2016 ?
jaki rok mam wpisac we wniosku w tym zdaniu : Łączna kwota alimentów świadczonych na rzecz innych osób spoza rodziny wyniosła w roku ……
A czy ktoś płaci na kogoś alimenty?
Aktualnie rokiem bazowym jest 2014 r.
Dochód uzyskiwany z ha przeliczeniowego nie jest dochodem utraconym lub uzyskanym. Jeśli był uzyskiwany w 2014 r. będzie brany pod uwagę.