500+ a zarobki matki pracujacej w NL

Witam, wniosek zlozony 1.04.2016r. do teraz ani grosza z ROPS bo matka Dzieci pracuje(jak jej sie chce) w NL z ktora nie jestem od 5lat i od tej pory opiekuje sie Dziecmi. Dzwonili do mnie z ROPS-u i powiedzieli, ze jak chce szybko decyzje i pieniadze to musze zrezygnowac z 500+ na starsze dziecko tj.okolo 2200zl bo bralem swiadczenie z NL, normalny szantaz. Moge tez przedstawic zarobki matki dzieci za 04.2016r. to wtedy beda rozpatrywac dalej. Wtedy bylismy jeszcze malzenstwem dopiero od 12.2016r. na prawomocny rozwod. Zastanawiam sie po co im matki dzieci zarobki jak to ja wychowuje Dzieci mam przyznane pelne prawa,alimenty z FA a z nia nie tworze gospodarstwa domowe od 5lat. W RPOS jak osly upieraja sie ze jak nie dostarcze papierow to strace 500+ od kwietnia do grudnia 2016r. na starsze dziecko. Matka Dzieci nie dostarczy  mi tych papierow bo ona ma to “daleko”(przez 18miechow pobierala w NL rodzinne nie przekazujac mi). Co ja moge zrobic w tej sytuacji??? Pozdrawiam

Praktykant Dodał pytanie w 12 lutego 2017 w kategorii RODZICE.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Zgodnie z Polskim do dnia uprawomocnienia się wyroku tworzyli Państwo rodzinę, w związku z czym w okresie od 04.2016 do 12.2016 przy ustalaniu dochodu Państwa rodziny bierze się pod uwagę również dochód byłej małżonki.

Kwestia zasądzonych alimentów nie powoduje wykluczenia małżonka ze składu rodziny.

Jeśli podobne świadczenie pobierane było na dzieci za granicą to w Polsce nie będzie ono zdublowane. Albo tam albo tu, ROPS stwierdza czy są to tożsame świadczenia oraz  które Państwo powinno wypłacać świadczenia.

Konsultant Odpowiedział w 13 lutego 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania