Dochody a wypłata 500 plus na drugie dziecko

Witam.

Następująca sytuacja- dostajemy z żoną 1000 zł na dwoje dzieci. Ja mam umowę na czas nieokreślony a moja żona w momencie składania wniosku miała umowę na 1/4 etatu. Otrzymaliśmy decyzję pozytywną i na dwójkę dzieci otrzymujemy po 500 PLN.

Aktualnie z dniem 1 lutego żona podjęła nową pracę na pełny etat. Nasz dochód miesięczny netto przekracza aktualnie 3200 zł. Czy!I na jedno dziecko mamy ponad 800 zł netto.

Co mamy zrobić? Poczekać do końca decyzji i złożyć na nowy okres wniosek tylko o wypłatę 500 na jedno dziecko? Czy należy zgłosić fakt podjęcia pracy przez żonę do mops? Będzie nam wstrzymana wypłata drugiego 500?

Praktykant Dodał pytanie w 13 lutego 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Mają Państwo bezwzględny obowiązek poinformować mops o podjęciu przez żonę zatrudnienia. Inaczej grożą konsekwencje prawne i zwrot nienależnie pobranego świadczenia wraz z odsetkami. Jeśli dochód przekracza aktualnie kryterium, świadczenie zostanie wstrzymane. Nie zgłoszenie tego faktu i pobierania nadal pieniędzy będzie wyłudzeniem. Decyzja, na mocy której otrzymali Państwo świadczenie mówi jasno, że zmiany dochodów należy zgłaszać.

Profesor Odpowiedział w 13 lutego 2017.
    Dodaj komentarz

Super. Dziękuję za odpowiedź. Też tak myślałem, ale wolałem się upewnić. Czy w imieniu żony mogę załatwić formalności? Czy musi ona osobiście? Pracuje w takich godzinach, że nie może osobiście zgłosić zmiany. A mamy na to 14 dni od podjęcia pracy?  Najbliższy możliwy dla niej termin to 20 luty.

Praktykant Odpowiedział w 13 lutego 2017.
    Dodaj komentarz

Szczerze? Zależy na jakiego urzędnika Pan trafi. Jesli to żona składała wniosek, niech napisze pismo z informacja, ze podjęła zatrudnienie, Pan je dostarczy i powinno to wystarczyć Na razie swiadczenie nie bedzie wstrzymane. Po dostarczeniu zaświadczenia o zarobkach za marzec, mops ponownie przeliczy wasze dochody i podejmie dezycję co do dalszego wypłacania świadczenia.

Profesor Odpowiedział w 14 lutego 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania