decyzja odmowna

Witam. Bardzo proszę o pomoc. 10 miesięcy temu Złożyłam wniosek o ustalenie prawa do zasiłku 500+ na pierwsze dziecko. Ojciec dziecka pracuje w Wielkiej Brytanii. Nie interesuje się dzieckiem, ma zasądzone alimenty i założoną sprawę o ograniczenie mu praw rodzicielskich. Jemu w Wielkiej Brytanii należy się tzw Child Benefit na córkę. Mi z racji tego że mieszkam z córką w Polsce nie należy się nic. Z uwagi iż on nie interesuje się córką nie złożył tam wniosku o przyznanie mu zasiłku a ja nie mając z nim żadnego kontaktu nie mogę go do tego zmusić. ROPS w Opolu przyznał mi 1,13 gr wyrównania miesięcznie. Napisałam odwołanie. Proszę o pomoc czy taka decyzja jest słuszna, dodam że w innym ośrodku tj w Łodzi gdzie dowiadywałam się o warunki kwota zostałaby mi przyznana w całości.

Praktykant Dodał pytanie w 15 lutego 2017 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

mieli takie prawo jeżeli Uk jest krajem pierwszeństwa do wypłaty świadczenia i wtedy ROPS  przyznaje jedynie różnicę

zerknij tutaj

http://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/rodzina-500-plus/rodzina-500-plus-w-ue/pytania-i-odpowiedzi/

Doradca Odpowiedział w 19 lutego 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania