DOCHÓD UTRACONY I NABYTY- ZMIANY (decyzja odmowna)

Witam, w 2014 r “dorabiałam” do studiów na umowę zlecenie- zarabiałam 200 zł miesięcznie. Pracowałam do lipca 2015.  Przez 3 miesiąe nie pozostawałam w zatrudnieniu. W  połowie listopada  podjęłam się stałej pracy.. Dochód w listopadzie (bez odliczania składek na podatek dochodowy, ubezpieczenia) wyniósł 1880 zł. W grudniu wyniósl 2474 zł . Obecnie od 20sierpnia jestem na macierzyńskim płatnym 80%- kwota 1560zł na rękę, a umowę mam do końca lutego.  Decyzja w sprawie 500+była odmowna, ponieważ pod uwagę wzięto tylko wypłatę z grudnia 2015 (nie wyliczyli żadnej średniej ani nic w tym rodzaju nawet z listopada i grudnia), a wypłata grudniowa była jedyną wypłatą w tym roku, a na dodatek wynosiła o wiele więcej niż dostaje obecnie. Czy jest podstawa się odwoływać?

Konsultant Dodał pytanie w 17 lutego 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

w ustawowym terminie 14 dni od doręczenia  masz prawo się odwołać

jednakże z godnie z ustawą do dochodu 500 + uwzględnia się dochód z roku bazowego  czyli 2014 roku oraz odejmuje się dochody utracone n.p.zakończenie umowy zlecenie i dodaję dochód uzyskany – podjęcie pracy w 2015  dochód za grudzień czyli pierwszy miesiąc

nie liczy się sredniej

teraz jeżeli twoja sytuacja się zmeinie zakończysz pracę  możesz złożyć nowy wniosek

Doradca Odpowiedział w 19 lutego 2017.
    Dodaj komentarz

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli do końca lutego mam umowę, a później wypłaca mi macierzyńskie zus to kto może mi wystawić zaświadczenie o zarobkach? I za jaki miesiąc będzie wystawione?

Konsultant Odpowiedział w 19 lutego 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania