500+ zawieszona działalność w 2015
Witam . od 24.08 .14 do 22.08 .15 byłam na urlopie Rodzicielskim , wychowawczym … płacił mi ZUS posiadam jedno dziecko 22.08.15 zawiesiłam działalność z tyt. wychowania dziecka i od tamtego czasu nie pobieram żadnych świadczeń . do dnia dzisiejszego mój dochód wynosi 0 zł Czy mogę ubiegać się o wypłatę 500+ ?usłyszałam że muszę przedstawić dochód z 2014 do którego wlicza się zasiłek macierzyński
.Nie rozumiem tej daty (14rok) skoro od sierpnia 2015 nie posiadam dochodu a jest rok 2017 Prosiłabym o wyjaśnienie i pomoc dziękuję
aktualnie w okresie zasiłkowy 2016/2017 na 500 + na pierwsze dziecko rokiem bazowym jest rok 2014 dlatego liczy się dochód z tego roku i uwzględnia ewentualne dochody utracone ( n.p. zakończenie zatrudnienia) i uzyskanie dochodu ( podjęcie nowej pracy)
zawieszenie działalności jest utrata tylko jeżeli jest związane z przejściem na urlop wychowawczy . macierzyński zazwyczaj nie jest utratą
Czylii jeżeli zawiesiłam działalność ze względu na wychowywanie dziecka i w formularzu cdig zaznaczyłam ten fakt …jeżeli dobrze rozumiem ,przebywam na urlopie wychowawczym …czyli jest to utata zatrudnienia (dochód utracony) ???
A dochód utracony nie będzie liczony od dochodu z roku 2014… czy tak?
Jakie dokumenty muszę złożyć? Czy mogę liczyć o jakąś pomoc w Urzędzie Miasta ? Bo MOPR tylko odsyła a Panie są tam tak niekompetentne ze wychowawczy uznały jako dochód