Długie rozpatrywanie sprawy 500+

Witam. Pobierałam świadczenie 500+ na dwoje dzieci,  w lipcu mąż wyjechał do pracy za granicą na 1,5 miesiąca. Fakt ten zgłosiłam w swoim MOPS (dziś nie byłabym taka głupia i nic bym nie zgłaszała), a oni przekazali sprawę do Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej. Teraz przesyłają jedni drugim dokumenty , a mi całkowicie wstrzymali wypłatę świadczeń na dwoje dzieci i końca tych przepychanek nie widać. Moje pytanie brzmi , czy jest określony czas na rozwiązanie tego typu spraw i czy słusznie wstrzymano wypłatę świadczenia na drugie dziecko , skoro sprawa ma charakter dochodowy. Dodam, ze mąż pracując za granicą, nie ubiegał się tam o żadne świadczenia. Pozdrawiam.

Praktykant Dodał pytanie w 8 marca 2017 w kategorii WNIOSKI.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Rozumiem , że złożyła Pani wniosek i MOPS wydała decyzję i następnie pojawiła się nowa okoliczność i mąż wyjechał do pracy   zagranice  , zatem MOPS przesłał sprawę do ROPS z zapytaniem o sprawdzenie  czy i od kiedy mają zastosowanie przepisy o koordynacji .

Bardzo dobrze Pani postąpiła , że poinformowała MOPS o wyjeździe – gdyż o każdej zmianie należy informować MOPS ,  w druku wniosku podpisuje się takie pouczenie .

Teraz MOPS powinien Panią poinformować o całej procedurze , o koordynacji krajach pierwszeństwa dodatkowych dokumentach itd.

Takie sprawy trwają dość długo – dlatego proponuje współpracować z urzędem i dostarczą dokumenty o które proszą wtedy sprawy trwają o wiele szybciej

nie ma znaczenia  pobieranie świadczeń zagranica , istotny jest sam fakt podjęcia pracy na terenie innego kraju

proszę zerknąć – te ROPsy mają najlepiej  i najprościej opisane

http://www.rops-opole.pl/index.php?id=112

http://rops-katowice.pl/swiadczenia-a-praca-za-granica-proceduryprzyklady/

Doradca Odpowiedział w 9 marca 2017.
    Dodaj komentarz

Ponadto ROPS koordynuje cały wniosek zatem zarówno na pierwsze – dochodowe i drugie i następne dzieci –

Sprawy związane z koordynacja są bardzo skomplikowane ,  i długotrwałe  , gdyż  rozpatrywane są na podstawie przepisów Unijnych

często gminy zapobiegliwie wstrzymują wypłatę świadczeń aby nie było później nienależnie pobranych świadczeń i nie trzeba było ich zwracać

Doradca Odpowiedział w 9 marca 2017.
    Dodaj komentarz

Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście współpracuję z obydwoma urzędami , niestety często mam wrażenie iż ich pracownicy “błądzą we mgle” , ponieważ proszą o przesłanie dokumentów , później przypominają sobie o kolejnych , a sprawa “ciągnie” się już ponad pół roku. Pozdrawiam.

P.s. Dziękuję za podesłanie linków.

Praktykant Odpowiedział w 9 marca 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania