Zmiana dochodów a prawo do 500+
Witam, w 2014 roku dochód na osobę wychodzi w naszej rodzinie 370zł (pracowałem tylko 3 miesiące w tym roku)
Od 1.01.2017 zmieniłem pracę i dochód na osobę wynosi aktualnie 716zł
Zabrano nam 500+ bo zsumowali te 370zł miesięcznie z 2014 roku i 716zł z tego roku i wyszło ponad 1000zł i że niby przekraczamy dochody. Jakim cudem? Przecież aktualny dochód wynosi 716zł na osobę. Gdybym 3 lata pracowal w tej samej firmie i miał cały czas 716 zł/osobe to nie sumowali by przecież z kilku lat dochodów miesięcznych bo za 2014, 15, 16 i 17 wyszło by prawie 3000zł na osobę miesięcznie… Więc jakim cudem skoro teraz nie przekraczam dochodów a wcześniej zarabiałem jeszcze mniej oni sumują dochód miesięczny z miesięcy w różnych latach? Wyjaśni mi to ktoś? Dziękuję.
Witam ponownie, już wiem o co chodzi. Niechodzi o dochód z pracy a o dochody nieopodatkowane a konkretnie stypendium. Tylko dlaczego stypendium z 2014 liczy się do dochodu z 2017? Rzeczywiście tak jest?
Druga sprawa, przeliczę jeszcze raz stypendium bo może się pomyliłem i podałem za duże. Jeśli tak to co wtedy zrobić? Mogę się ponownie ubiegać o 500+?
Trzecia sprawa, jeśli pójdę do pracodawcy aby obniżył mi wynagrodzenie (będzie mi się bardziej opłacało jeśli dostałbym 500+), będzie mi się należeć 500+?
- Stypendium prawidłowo doliczone. Nie zalicza sie do kategorii dochodów utraconych.
- Trudno powiedzieć jak zareaguje mops. Mogą nie uwierzyć ze sie Pan pomylił i oswiadczenie nie wystarczy, tylko trzeba bedzie to udokumentować inaczej.
- Niczego to nie zmieni. Dopóki stosunek pracy trwa, zmiana etatu czy wynagrodzenia nie jest traktowana jako utrata dochodu.
Dziękuję za konkretne odpowiedzi Pani Kasiu.
A w przypadku gdybym wypowiedział umowę pracodawcy, na 1 dzień pozostal bezrobotny, a następnie podjął pracę na nowo z niższym wynagrodzeniem? Była by to utrata dochodu, następnie podjęcie pracy z zarobkami kwalifikującymi do 500+. Dobrze myślę?