Czy alimenty na dziecko z pierwszego związku pomniejszają dochód
wtam. mam skapilkowana sytuację a mianowicie
żyję w 2 związku , z pierwszego związku mam syna podobnie jak partnerka która też ma syna z pierwszego związku wspólnie mamy córeczkę. Partnerki syn mieszka z nami a mój syn jest co drugi weekend od piątku do niedzieli wieczorem lub do poniedziałku to zależy jak ja mam prace i czy mogę go do szkoły zaprowadzić dodatkowo jeden dzień na tygodniu co tydzień więc czynny udział w wychowaniu dziecka jest. Opłacam alimenty na syna w wysokości 500 zł co miesiąc. Moja partnerka nie pracowała wiec dostała kosiniakowe na córeczkę. i tu zaczął się problem gdyż na syna na córeczkę się należy 500 plus bo to jej 2 dziecko, na jej syna nie bo przekroczyliśmy dochód o 26 zł . ok kryteria sa zrozumiałe ale tu moje niezrozumienie się zaczyna:
- mój syn nie zalicza się do rodziny wiec dochód dzielimy na 4 członków rodziny <niezrozumiałe dlaczego syn sie nie zalicza>
- skoro sie nie zalicza syn mój to dlaczego od mojego rocznego dochodu nie jest pomniejszony o wypłacone alimenty? bo powinien byc doliczony do rodziny lub mój dochód powinien być pomniejszony o kwotę wypłaconych alimentów.
Dochód pomniejsza się o alimenty, jeśli są zasadzone przez sąd.
a jak to wytłumaczyć urzędnikowi który przyjmuje wniosek?? bo twierdzi inaczej ze to nie ma znaczenia
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/rodzina-500-plus/pytania-i-odpowiedzi/
Może trzeba mu pokazać ten artykuł Ministerstwa Rodziny , Pracy i
Polityki Społecznej :-)?
Akapit odnośnie liczenia dochodu:
Czy od dochodu można odliczyć alimenty płacone na dziecko?
Tak. Kwoty alimentów świadczonych na rzecz innych osób (tj. osób spoza rodziny) są odliczane od dochodu.
ja jestem prawie w identycznej sytuacji- mam córkę z pierwszego małżeństwa ( ojciec dziecka nie żyje), obecny partner też ma córkę ( na którą płaci alimenty) i mamy teraz wspólnego syna. Obecnie nasz dochód również przekracza próg 800 zł na osobę nA pierwsze dziecko, czli moją córkę. Teraz moje pytanie- czy alimenty muszą być od roku 2014?? bo partner płaci od 2015r wyrokiem sądu. Powiedziano mi w GOPSie, że liczy się tylko tamten rok