Utrata części dochodów z początkiem 2016 roku

Witam, mamy pytanie dotyczące utraty części dochodów w 2016 roku. Jesteśmy żoną małżeństwem i mamy dwójkę dzieci (4 i 6 lat). Nasz dochód w 2014 był większy niż jest obecnie.

Żadne z nas pracy nie straciło i pracujemy nadal w tych samych firmach i nie rejestrowaliśmy się jako bezrobotni.

Sytuacja przedstawia się następująco, że z początkiem 2016 roku utraciłem część dochodów z tyt. umowy o dzieło.

Dochód w 2014 i 2015

•  ja – umowa o pracę: 1240 zł, umowa o dzieło: 600 zł, razem dochód 22080 zł /rok
  •  małżonka – umowa o pracę: dochód 26000 zł /rok

Dochód w 2016 

• ja – umowa o pracę: 1300 zł netto
  • małżonka – umowa o pracę: 1800 zł netto

Czy należy nam się 500 zł na pierwsze dziecko? Jakie dokumenty są potrzebne przy składaniu wniosku?

Praktykant Dodał pytanie w 13 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Jeżeli Państwa dochód się zmniejszył, ponieważ podpisaliście nowe umowy/zmieniliście pracę, to pod uwagę będą wzięte dochody obecne. Jeżeli jednak wasze dochody zmniejszyły się, ale nie mieliście przerwy w zatrudnieniu, to dochody zostaną bez zmian, z wyjątkiem umowy o dzieło, jeżeli już nie funkcjonuje, będzie pan musiał napisać stosowne oświadczenie (to będzie dochód utracony).

Trudno tak na odległość określić. Najlepiej będzie jak pan bezpośrednio skontaktuje się z odpowiednim organem u siebie w gminie.

Ekspert Odpowiedział w 14 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania